Михалис Гарудис, живопис 5-19.10.2021

МИХАЛИС ГАРУДИС

юбилейна изложба живопис, от 5 до 19 октомври 2021

Откриване на 05.10.2021 от 18,00 часа – в двора на галерията при спазване на всички противоепидемични мерки

Михалис Гарудис на 80 и малко отгоре.

Защо се отложи с една година неговата планирана за 2020г. изложба е ясно за всички. За връстниците и приятелите е ясно също и защо именно в България той държи да отбележи тази своя привилегия – да прехвърли осем десетилетия и да се отправи в деветото.

Дете на Беломорието, отрано сблъскало се с ужасите на Гръцката гражданска война (1946-1949) и принудително емигрантство  (Унгария, България) Михалис носи през целия си живот и изкуство драмата за собствената си идентичност. Не случайно в едно интервю, което взех от него споделя:

„По софийските павета си търся собствената младост. Тръгнах от София, стигнах до Солун, но никога не можах да се отскубна от едното място и присадя на другото“.

Изложените платна в Галерия Арте разкриват само част от житейския и творчески път на Михалис – от бохемството до драматизма на чужденеца във втората му родина – България, а по-късно и неговата собствена – Гърция. Но не само това, те са продукт на изконните духовни маркери на неговата същност: от включването в картините му на конкретни образи от античността до камъчетата очертаващи се на дъното на морето, изхвърлените на брега дъски, пирони и счупени черупки от миди, органично влезли в композиционната структура на картините му чрез преплитане на похвати от чистата класическа живопис  до колажа и обогатяваща се през годините релефна фактура на живописната повърхност.

В изложбата в Галерия Арте са включени още два цикъла: „Маслини“ като продължител на една запомняща се от неговото начало картина (70-те години на XX век) омотана във въжета „Нике-Победата“ и „Пеперуди“, тези все по-рядко срещащи се в природата създания, които някога в нашето детство ни омайваха с цветовите съчетания на крилете си. В една от картините на Михалис те са с обгорели крила съвсем не случайно.

И ако тогава в ранните му години колажите от предмети, открити в морето и пясъка отдавахме на страстната му привързаност към морския риболов и свят, то днес, можем да кажем, че тази негова тематика и естетска живопис, извадена от наследството на гръцката античност и Византия, със своята образност и дух е част от драматизма на художника Михалис Гарудис, търсещ между две родини и два народа, носещи общи духовни корени, своята идентичност.

Този творчески изказ, примирил дихотомията на неговото съществуване в запомняща се изящна живопис, днес наричаме „стилът Михалис Гарудис“, този който можем да видим в Галерия Арте.

Аксиния Джурова, септември 2021

Откриване на юбилейната изложба на Михалис Гарудис от проф. Аксиния Джурова

БНТ, Култура,БГ интервю с Михалис Гарудис и доц. Георги Лозанов

БНР, интервю на Юлия Петрова с проф. Аксиния Джурова

въпреки.com за изложбата и биография на Михалис

в-к Сега за изложбата

24 часа за изложбата

Монитор за изложбата

vesti.bg за изложбата

impressio.dir.bg за изложбата