НИКОЛАЙ СТОЕВ, Кули и изкушения, живопис 15-26.11.2022

НИКОЛАЙ СТОЕВ

Кули и изкушения

живопис

15-26.11.2022

Вернисаж на 15 ноември /вторник/ от 17,30 до 19,30 часа

Една дълго чакана приказна изложба в Галерия Арте посреща забавните герои на Николай Стоев. Този път изкушенията са много: красиви светове, необикновени истории, серенади, целувки, невъзможни кули, „Изгонване от рая“, „Още едно за лека нощ“, „Опасни изкушения“…… картини, пълни с любов и светлина, излезли изпод четката на художник-перфекционист, човек носещ доброта и радост.

Характерният му стил се отличава с хумористични сюжети, изпълнени с разнообразни персонажи, ситуации и алегории. В изкуството му освен битови, присъстват и митологични и библейски сюжети. Жанрът на картините на Николай Стоев често бива определян като наив, но той самият е колеблив да се причисли към този стил.

Николай за пореден път ни напомня, че има топлина, нежност, приятелство, че най-голямото удоволствие е да обичаш. И както сам казва: „Аз съм щастлив художник. Извървял дългия път към себе си, разбрал колко е важно това, което правиш, да ти доставя удоволствие и удовлетворение. Да не те оставя на мира дори когато спиш. Постоянно да е в мислите ти. Тогава това престава да бъде работа. Става твоя същност, твой живот. Тогава реалността и въображението се смесват, околният свят избледнява, отдалечава се, много неща и събития губят значение и става така, че всичко около мен се случва просто между две картини. Между предишната и следващата.“

Видео разговор със Станислав Памукчиев и Николай Стоев за изложбата и творчеството на автора.

БНР, АртЕфир интервю на Юлия Петрова с Николай Стоев

vesti.bg за изложбата

impressio.dir.bg за изложбата

programata.bg за изложбата