Габриела Тончева и Калина Мавродиева, 10-25.09.2020

Габриела Тончева и Калина Мавродиева

стъкло и живопис

от 10 до 25 септември 2020

Вернисаж на 10 септември от 18.00 до 20.00 часа

Началото на арт сезона започваме с представяне на нови за програмата на Арте автори. Те се откроиха в Националната изложба – конкурс за живопис и скулптура за млади български художници, 2019, София, организирана от мецената Тодор Стайков. Галерия Арте подкрепи конкурса, като присъди награда /настоящата изложба/ на Габриела Тончева и Калина Мавродиева – талантливи, с голям артистичен заряд. Работата с млади и  амбициозни автори винаги е предизвикателство, но тук различните техники – художествено стъкло, метал и живопис, допълнително ни провокират  да открием решение за съжителство в симбиоза в камерното пространство на Арте. Нежната артистична чувствителност и силните емоционални индивидуалности на двете художнички са обединени от прозирността на произведенията им – от безплътните „Небеса“ на Калина, до пулсиращите стъклени инсталации на Габриела. Година след конкурса виждаме автори, които са доразвили своите търсения, заявени по-цялостно и по-категорично. Ето какво споделиха те:

“В настоящата изложба представям два цикъла картини, в които развивам търсенията ми през последните години. Творческата ми подбуда е подхранена от онези  състояния на духа, които човек достига в процеса на съзерцание. Кратките мигове когато границите се размиват, а на човек е позволено да се докосне до чувството за абсолютна свобода, толкова далечна и недостижима в ежедневието. “      /Калина Мавродиева/

„В търсенията си при творбите, които представям анализирам очертанията в границите на формата, нейната фигуралност, материална въплътеност, пространственост и градеж при иначе въздушният и ефирен безкрай на материите. Основен интерес, както и при голяма част от работата ми са съчетанията от различни материали – стъкло, метал и тяхното художествено взаимодействие, изследването на възможностите им, оформянето и съединението им, комуникативността помежду им и тази със зрителя.

За мен материята на стъклото и работата с него се явяват един „ескиз“ в свят от многобройни въздействия, далеч надхвърлящ рамките на изразно средство в изкуството или фабрична функция. То е влияние и метаморфоза между светлината и пространството – пулсиращи, променящи се и непрекъснато изненадващи очите и ума.“      /Габриела Тончева/

Калина Мавродиева е родена в Троян. Живее и работи в София. Завършва през 2014 Национална Художествена Академия София – специалност Живопис, магистър в класа на проф. Андрей Даниел, 2012 Национална Художествена Академия София – специалност Текстил, бакалавър, 2011 Accademia di Belle Arti di Brera, Милано, Италия – специалност Живопис ( мобилна програма Еразъм) 2007 Национална Художествена Гимназия за Изящни изкуства „Цанко Лавренов”, Пловдив. Има шест самостоятелни изложби, както и множество участия в общи местни и международни събития. Нейни произведения са част от публични и частни колекции.

Избрани награди и номинации: 2015 Collector’s invitations ESSL ART AWARD CEE 2015, 2014 Специална награда на Уни Кредит Булбанк „Полет в изкуството”, Номинация за Награда за изкуство Стоян Камбарев, Номинация за Награда за изкуство Йордан Парушев и специално отличие, Номинация за награда Бургас и морето, 2013 Номинация за ESSL ART AWARD CEE 2013

Габриела Тончева е родена в София. Завършва с отличие Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн (София), специалност „Моден дизайн“, през 2008 г. С отличие завършва и бакалавърската програма по „Изящни изкуства“ в НБУ, модул „Алтернативна керамика и стъкло“ и модул „Сценичен дизайн“, през 2015 г. През 2013 г. се обучава в чешкия университет „Томаш Батя“ в Злин по програма „Еразъм“, студентска мобилност „Дизайн на стъкло“. През 2016 г. завършва с пълно отличие магистърската програма на НБУ „Изкуството от стъкло и керамика в архитектурата“.

През 2017 г. печели стипендия за обучение в докторската програма „Визуално-пластични изкуства“ на департамент „Изящни изкуства“ на НБУ.

Още като ученичка участва в множество проекти и изложби и печели различни конкурси. По време на академичното си следване участва в множество краткосрочни обучения и практики в страната и чужбина. От 2015 г. участва в реновирането на прозорците в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в София. Автор на архитектурно-художествен синтез в частни и обществени пространства.

Габриела е организатор и асистент директор на „Международно биенале на стъклото“, България в периода 2014-2019 г. Реализирала е три самостоятелни изложби, както и множество участия в общи местни и международни събития. Нейни произведения са част от публични и частни колекции.

Онлайн откриване – разговор с проф. Памукчиев, Габриела и Калина

BGNES за изложбата – видео

Вести БГ – фото галерии за изложбата

БНР, Артефир – интервю с художничките