СТАНИСЛАВ ПАМУКЧИЕВ, Монолози – рисунки в изолация, 28.05.-12.06.2020

СТАНИСЛАВ ПАМУКЧИЕВ

Монолози – рисунки в изолация

28 май – 12 юни 2020

                     Изложбата представя рисунки от последнитe два месеца, в условия на принудителна изолация. Рисунки създадени в  ситуация, в която психичната среда е натоварена от екзистенциални напрежения и есхатологични предчувствия, от изплували атавистични и архетипни сенки. Ситуация, която изостря сетивата ни за отсъстващото, за отнетото, за онова, което копнеем, за допир, близост, общение, споделяне, усещане за смисъл.  В откритите празнини нахлуват закрити съдържания, фикции, спонтанно желание за равносметка, привиждащи се метафизични очаквания.

Изложбата включва работи в три тематични посоки, които взаимно се допускат и допълват, за да съставят картина на живота, в диапазона от сетивно-чувственото, до интуициите за сакралното, като обсебваща  сила.

Цикълът „Докосване“ – търси израз на страстите, копнежите, съдбовната обвързаност на вечната двойка.

„Завръщане“ – търси пътя на човека, екзистенциалната драма, съдбовната предопределеност, жертвеното, завръщането към изначалното.

„Свещеното“ – търси мотиви от влизането в свещеното време на страстната седмица, с появата на теми като: „Рождество“, „Кръщението“, „Влизане в Йерусалим“, „Разпятието“, „Възкресението“, „Притчата за Добрия пастир“.

„Монолози – рисунки в изолация“, е разговор със себе си, за живяното, желаното, копнежното, фикциите и утопиите, за търсенето на смисъла, за убеждението, че истината се разкрива в извънситуативната тоталност на битието. Така ситуацията на „COVID -19”- изолация, ни изважда от инерциите на повседневното, профанното, консумативно живеене и ни сближава с тоталността на универсалните съдържания.

Станислав Памукчиев, май 2020

За всички, които искат повече информация и достъп до творчеството на проф. Памукчиев ще открием изложбата онлайн с разговор с проф. Георги Каприев и проф. Станислав Памукчиев на 28 май 2020, който ще публикуваме на сайта на галерията, фейсбук страницата ни и YouTube канала на Арте. Същият ден ще организираме и срещи с художника от 14.00 до 19.00 часа при всички необходими мерки за безопасност. До 12 юни експозицията ще може да се разгледа на живо в Галерия Арте. Заповядайте!

Видео – онлайн откриване на изложбата с проф. Георги Каприев и проф. Станислав Памукчиев

Култура!БГ за изложбата на проф. Станислав Памукчиев

Видео – интервю на Юрий Дачев с проф. Станислав Памукчиев

„Въпреки“ за изложбата – текст проф. Георги Каприев

Рецепта за култура – общ преглед на изложбата 

БНР, Артефир – интервю с проф. Станислав Памукчиев

Нощен хоризонт – интервю с проф. Станислав Памукчиев