Настоящи изложби

 

 ПАВАЖИ, ОБИТАЛИЩА

живопис

от 14 до 31.01.2020

Вернисаж на 14.01.2020 от 18.00 до 20.00 часа.

 Галерия Арте представя около 20 маслени картини на  художничката Севда Потурлян, всички те са мотиви от различни европейски страни. Съкровени кътчета, „Паважи и обиталища“ – реални, но и пречупени през нейното богатото и  деликатно въображение.

„Севда Потурлян притежава специфичен дар да опоетизира „живеенето” на човека в неговите делнични, битови измерения. Тя открива достойни за вниманието на художника обекти дори и в най-тривиалните и непретенциозни ежедневни ситуации и аспекти на съществуването. Нещо повече – очевидно преди всичко именно подобни насоки се фокусират в нейния художнически поглед. Онова, което има значение, обаче, е не мотивът сам по себе си, а извличането, така да се каже, на неговата съкровена пластическа и от тук – емоционална характеристика.

Ето защо живописта й излъчва една тиха, ненатрапчива и естествена съзерцателност и съответно настройва нашите възприемателни способности в същия ключ. Художничката провижда екзистенциалното в бита, в градската среда и в природата, населени от човека като се стреми директно, без помощта на сюжета и на фабулата, да предаде на зрителя своите настроения…………….вижте още