Настоящи изложби

Иван Андонов /1934-2011/

изложба живопис

от 21 март до 3 април 2023

Откриване на изложбата на Иван Андонов от Павел Койчев и Станислав Памукчиев – видео

Това е седмата самостоятелна изложба на Иван Андонов в галерия Арте, три от които той лично подреди. Това бяха уроци по естетика от творец с висок дух и безкомпромисно поведение, който чудесно знаеше къде започва истинското изкуство и неуморно работеше в най-високите му регистри. Неговият бърз ум и красиво слово допълват и доказват всичко това, думите му са повече от красноречиви:

„Първото нещо, с което започнах да се занимавам още в детството, бе рисуването и дълго се занимавах само с него. После дойде театъра, успоредно с киното, които ходех да гледам. Едно дете се влюбва във възможността да гледа съчинени светове. Рисувайки, аз съчинявам светове!

„Нищо не ми доставя толкова голямо удоволствие, колкото рисуването. Заспивам и сънувам живопис. Събуждам се и мисля за картини. Страхотно е! Също като да можеш да се отдадеш само на една жена. Прекрасно е! Не знам дали има толкова голяма любов.

Победен съм от простащината. Безнадеждно победен. Когато простаци идват на власт, те най-първо унищожават  духовността. Духът свети и простакът се дразни от тази светлина. Човек съществува, за да развива духа си. Ако има Господ, той е дух!……………..вижте още

Галерия Арте представя

първата самостоятелна изложба на Яне Гаджев

ФЕРОТЕРАПТЕРИ

25 – 30 март 2023 г.

Изложбата включва  триизмерни скулптурни обекти, изпълнени от метал и керамика. Балансът между различни структурни и колоритни решения,  наслагването и повторяемостта внасят вътрешен ритъм и допринасят за цялостното въздействие на скулптурната група.

В работите си авторът изследва многообразието на вретеновидната форма и на кодираната в нея динамика.  Привидно парадоксалният синтез между сила и лекота, мислените очертания и траектории при въртеливото движение на вретеното са базата, върху която са изградени изчистените, лаконични и обобщени керамични форми, индивидуализирани посредством триизмерни метални сегменти, чиято ажурно-решетъчна структура привнася ефекта на светлината и сянката.

 Яне Гаджев (р. 1997), завършва Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“, където понастоящем преподава „Метал“. Възпитаник е на специалността „Метал“ в НХА, дипломирайки се последователно като бакалавър и магистър (2022). Работи в областта на метала, емайла, керамиката, привлечен е от възможностите на различните материали и от тяхното съчетаване……..вижте още