Анета Дръгушану, живопис и рисунки 29.11.-10.12.2022

АНЕТА ДЪГУШАНУ

на 85 години

живопис и рисунки

29.11.-10.12.2022

Видеоразговор за изложбата на Анета Дръгушану в Арте – Ружа Маринска и Гергана Борисова 29.11.2022

„Анета е ненаситна за рисуване. Посреща с радост всяка възможност да излее в рисунка видяното…. С бърза ръка, вярно око и развълнувано сърце….Някога нейният професор Корнелиу Баба подчертава две качества на дипломантката Анета Дръгушану – „пластическо разбиране и забележителна чувствителност“. Днес осъзнаваме колко пророческа е била оценката му. Действително удивително е това нейно свойство да изважда от видимото същината на нещата в почти кристален образ. А това не е възможно, ако пътят не минава през сърцето.“ /Ружа Маринска, 2019/

Анета Дръгушану е родена 1937 г. в село Поточ, Румъния. През 1963 г. завършва живопис при бележития художник проф. Корнелиу Баба в Художествената академия в Букурещ. Там се запознава с бъдещия си съпруг Георги Петров – художник от България и след завършването им се установяват във Видин. Анета реализира редица самостоятелни изложби в България, Румъния, бившата Югославия, Сирия, както и участия в колективни експозиции. Носител е на орден “Кирил и Методий” – II степен, отличието “Златен век” на Министерството на културата, награди от Съюза на българските художници. През 2017 година подрежда ретроспективна изложба в София, посветена на нейната 80-годишнина. Дръгушану е носителят на Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора” за 2018 г.

Отдадена изцяло на изкуството Анета удивлява с младежката си енергия и за пореден път доказва как изкуството, когато е чисто и искрено съхранява човека, запазва духа му и дава неподозирани сили. Сама признава “…ако един-два дни не рисувам, ставам много зла и нервна….“.

С гордост отбелязвам, че това е трета самостоятелна изложба на Анета Дръгушану в Галерия Арте. Настоящата експозиция включва около 15 рисунки от последните три години и 8 живописни платна с ретроспективен характер /от 1996 до 2018г./ Темите в изложбата са посветени на човека и неговия свят – цикъл „Сън“, „Градината на човека“ и др. В картините: „Хляб насъщни“, „Дъх“, “Кратък престой“, „Чезнещо ехо“….. Дръгушану преминава от конкретното, фигуративното към абстрактното, обобщеното. Конструктивните форми, седефените цветове и модерният рисунък впечатляват, удивляват и респектират. Без съмнение Анета е знаков художник с неповторимо присъствие в съвременния ни художествен живот.

Пожелавам нестихващото й любопитство към човека никога  да не я напуска, да създава все така своето изкуство силно, мощно и запомнящо се!

Честита 85-та годишнина, Анета!

Гергана Борисова, 2022

Видеоразговор за изложбата на Анета Дръгушану в Арте – Ружа Маринска и Гергана Борисова

БНР, интервю на Юлия Петрова с Ружа Маринска за Анета Дръгушану 

vesti.bg за изложбата

impressio.dir.bg за изложбата