София Хартиен Арт Фест – 17.04-5.05.2018

СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ 2018

МИНАЛО.НАСТОЯЩЕ.БЪДЕЩЕ II

Експозиция в Галерия AРTE
17 април – 5 май 2018
паралелно с НДК – МИНАЛО.НАСТОЯЩЕ.БЪДЕЩЕ I

За втори пореден път СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ представя своя експозиция съвместно с Галерия АРТЕ в най-важния период за Българското председателство на Съвета на ЕС. Проекта МИНАЛО. НАСТОЯЩЕ. БЪДЕЩЕ I e голямо форматна експозиция в НДК където българските автори представят свои достижения. В галерия АРТЕ същите автори ще представят свои камерни произведения в сфери с които са известни не само в България. Идеята за това представяне на авторите в два полюсни за тях формата, ще представи много по – богато широкия спектър на пресъздаване на произведенията, различен визуален език и идеи, техники и материал.

Представянето на български автори е един от основните приоритети на СХАФ тази година и затова, акцентирането на широкия спектър на изява в съвременното българско изкуство е добре поднесено от разнообразното авторско кредо на всички автори.

Тази експозиция допълва и развива темата за духовност и екология, но личния прочит на всеки от авторите създава тази мозайка от произведения обхванати в един общ формат 50х50 см. Експозицията е като една кино лента прожектираща пред зрителя, сънища, мечти, инвенции, но и сериозни послания към обществото.

Имената на Тодор Тодоров, Снежана Симеонова представят скулптури емблематични в тяхното творчество подчертаващи стиловото разнообразие от живопис, графика и хартиено изкуство в компанията на Валентин Балев, Даниела Тодорова, Лаура Димитрова, Анна Бояджиева, Маня Вапцарова, Розина Макавеева и Адрияна Бояджиева.

Редом с тях групата от изгряващи и млади творци Станислава Анчова, Калоян Георгиев ще представят скулптури в метал и керамика в унисон с дискретната стилистика на фотографията от Мария Ангелова и калиграфията на Елисавета Ангелова и Дана Тилева .

Една мозайка от имена изтъкаваща сбита форма на тенденции в съвременното българско изкуство в настоящия момент. Всеки автор запазва своята уникална идентичност и същевременно партнира на останалите автори. Обединена Европа е нашето голямо семейство в което тази експозиция заема своето достойно място като бутиков проект с личен прочит.

В тазгодишната програма на СХАФ 2018 откриването на изложбата е след представянето на Фестивала в Хелзинки в Градската Библиотека. Пътуващите формати се редуват с изложбите в София и това подчертава приноса на България Европейския културен живот.

 

Видео – София Хартиен Арт Фест – Галерия Арте 2018