ВЕСЕЛИН НАЧЕВ, живопис 12.-29.12.2023

ВЕСЕЛИН НАЧЕВ

Пясък от лятото

живопис

12.-29.12.2023

Видео – откриване на изложбата на Веселин Начев

„Пясък от лятото” е серия картини, рисувани през настоящата година и отразяващи реални случки и преживявания.

Лятото свързваме с положителни емоции от плажа и морето, но и с неизбежността на неговата мимолетност. Разказът е за последователността на времето, която нямаме възможност да променим. Желанието да останем в щастливите мигове и да ги съхраним заедно с песъчинките в багажника, които все отлагаме да пометем.

Формално работите са изпълнени в по-скоро в реалистичен маниер. За мен е важно картината да бъде ясно датирана в сегашно време, но мисля, че съвременна я прави не начина на изпълнение, а автентичността на преживяването, което искам да споделя със зрителя.

Веселин Начев, декември 2023

Веселин Начев, със силата на своя талант и жива рефлексия към света, в който живеем, доказа актуалността и виталността на нова вълна неофигуративна живопис.

Сложно изграден като художник, с богата пластическа култура, той с лекота, и в дълбочина, разкрива многомерността на своите артистични визии и поетични светове. Надарен пластик, изключителен рисувач и тънък колорист, Веселин Начев работи иновативно в широк диапазон от изразявания – от конкретна реалистично обективна образност, до крайно условен, абстрактно – експресивен изказ. Съвкупността от полярно противоположни пластически артикулации, изгражда сложна емоционална, смислова и асоциативна тъкан, която събира в цялост конкретно и абстрактно, реалност и фикция, време – безвремие, гранично – безгранично, понятно – непонятно. В едно картинно пространство живеят парадоксално напреженията на екзистенциална обреченост, с екзалтациите на лирично – чувствени бленувания, на тиха меланхолия, с метафизични упования и надежди.

Станислав Памукчиев, декември 2023

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Видео – откриване на изложбата на Веселин Начев

БНР – интервю с проф. Станислав Памукчиев за изложбата на Веселин Начев

vesti.bg за изложбата на Весели Начев

СБХ за изложбата

programata.bg за изложбата