ВАСИЛКА МОНЕВА, живопис 13-27.02.2023

ВАСИЛКА МОНЕВА

живопис

13-27.02.2023

ДОМЪТ на Василка Монева

Изложбите, които обикновено представя русенската художничка Василка Монева са радост за очите и празник за душата. Знаем, че отново ще се срещнем с нея, ще разговаряме с нея чрез интериорите, натюрмортите и градските ѝ пейзажи. Картините на Василка Монева са винаги тихи, в тях нищо не се случва, те са спомени от минало време. Единствено живописните багри ни карат да усещаме туптенето на живота в изобразеното на платното.

В началото на януари, когато Василка ме покани да открия изложбата ѝ тук в галерия Арте и казах: Добре, разкажи ми за нея. И докато ми разказваше с приповдигнат тон идеите и колебанията си за следобедите със Сьора, за Веласкес и Менините, изведнъж се спря и каза: Казва се Домът.

И разбрах, че за Василка Монева Домът не е физичното му измерение, което първоначално си представяме. Домът или У дома за Василка са живописните интериори, натюрмортите ѝ, но и градските пейзажи, носещи деликатното човешко присъствие, които през годините тя неуморно рисува. И ето Домът, в който Василка Монева днес ни е поканила е мечтателният, емоционален и цветен свят на художничката, но едновременно с него ни обръща внимание към съзерцателната образност на отминалото време.

И се питам къде всъщност живее Василка? Тук и сега ли живее или някъде другаде? Виждаме, преплела е своята любима и разпознаваема живопис с друга, нова, но нейна си паралелна реалност. Пленена от постиженията на европейските художниците от началото на 20 век Василка Монева с лекота „прескача“ в картините им, наднича над рамото им в техните платна, а умът и рисува свои нови метафизични реалности. По детски е очарована от личността, новаторството и майсторството на френския поантилист Жорж Сьора. Вдъхновена е за настоящата изложба от неговият „Неделен следобед на остров Гран Жат“. Увлечена е от многолюдния, но същевременно тих свят на картината. Този дом я предизвиква и като палаво дете, художничката се забавлява да разтяга пространството, тя пътува, носена от фантазни кораби с опънати платна назад във времето. Василка Монева решава така, най-общо да скицира състоянието на голямата картина, задавайки тона в нея. Деконструира оригинала на Сьора, фрагментира съдържанието му и като в пъзел подрежда наоколо своите собствени колоритни интерпретации. Василка Монева създава нов дом, свой дом, своеобразна инсталация на творческото въображение, но и на наслаждението от провокацията да работи по или със Сьора.

Благодаря на художничката, че не престава да споделя с публиката своите толкова лични емоции и предизвикателства в света на изкуството. На добър час на изложбата и на Василка Монева.

Анжела Данева, 13 февруари 23 г.


Какво е домът?

Домът е там  където сме ние.

Корабът е дом за моряците, приютени на него, а той с издути платна се носи в морето и океана.

Улицата, парка, и те са нашият дом.

Чудих се какво да е за главието на тази изложба, но домът е всичко.

Интериорът на големите художници от  Парижката школа, френските улици, които още, когато те създават новото изкуство, са техният дом.

Площад Терт, събрал постепенно художници и станал техен дом, където те работят и излагат, това  което правят.

Русенските къщи, с толкова аристократизъм, русенските дами, които се срещат край своите домове, нещата, които са част  от нашия дом.

И накрая Сьора, толкова млад, а оставил великолепно и новаторско творчество. Моята картина е една реплика и преклонение пред тази разходка на остров Гран Жат. Сьора е подготвял рисунки, с които да направи дом за разходка в почивния ден, където всички са у дома си и се наслаждават на почивката си.

Искам да благодаря на галерия Арте, за това, че прие да покаже тази експозиция.

За съжаление здравословни проблеми ми пречат да присъствам и затова  чрез тези няколко  изречения, реших че е редно да кажа и аз за това, което съм направила.

От сърце благодаря на Анжела Данева, че прие да ме представи и написа толкова хубави неща  за изложбата. Благодаря ти Анжела!!!

Благодаря и на всички, които ще дойдат да  видят картините ми.

Със сълзи на очи ще кажа  на края, жалко че Ружа я няма. Двете я умуваме тази изложба, тя щеше да дойде  до Русе.

Тъгата ми е огромна. Посвещавам тази изложба  на нея – Ружа  Маринска.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Василка Монева, февруари 2023

Видео-връзка с „Домът“ на Василка Монева. Авторката разказва за изложбата в Галерия Арте.

БНР, АртЕфир – интервю на Юлия Петрова с Анжела Данева и Василка Монева

https://impressio.dir.bg/ за изложбата

в-к Дума за изложбата