Елза Гоева на 95, живопис и рисунки 4-13.2023

„Тръненият венец“ на Елза Гоева

живопис и рисунки

от 4 до 13 ноември 2023

Видео – откриване на изложбата, интервю с Елза Гоева, Чавдар Попов и Ивайло Мирчев

 Изложбата на Елза Гоева в галерия „Арте” по достойнство ознаменува нейната 95-годишнина. Досегът с изкуството й неизменно ни възхищава и ни изпълва с радостни емоции. Въпреки напредналата си възраст тя е съхранила всичко най-добро, с което я знаем от години  – финес на пластическия изказ, деликатна „трепетност“ на мазката и на фактурата, углъбена съзерцателност при възприемането и при претворяването на даден визуален мотив.

Експозицията включва маслени картини, пастели и рисунки, в които виждаме различни пейзажи, натюрморт, фигури, голо тяло, портретни скици.

Художничката извайва външно опростени, на пръв поглед тривиални, но изключително богати на полихромни и монохромни тоналности образи, които пленяват зрителя с непосредственото си поетично обаяние. Природните стихии и субстанции по чудесен начин се превръщат в тонални феерии. Дематериализацията,  високата степен на одухотвореност, която авторката постига посредством богати на степенувания и на градации формални съчетания, намира пряк и непосредствен, непреднамерен път към зрителските възприятия.

Елза Гоева е в състояние да „изтъче“ сложна мрежа от пластически отношения в картината, при която между предмета и средата, между фигурата и пространството се установяват състояния на особена „дифузност”, на своеобразно активно взаимопроникване. Художничката се интересува не от мимолетните и от временните, а от трайните, постоянните състояния и внушения на съответния мотив. Нейният персонален пластически идиом е „синоним“ на естествената чистота на художническия изказ и свидетелства за дълбока вътрешна умиротвореност. Водещи като правило са фината емоция, проникновената художническа интуиция.

Елза Гоева е една от най-значимите съвременни наши художнички, достоен продължител на най-добрите традиции в многовековната история на българската живопис.

проф. д. изк. Чавдар Попов

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Видео – откриване на изложбата, интервю с Елза Гоева, Чавдар Попов и Ивайло Мирчев

segabg.com за изложбата

impressio.dir.bg за изложбата

СБХ за изложбата

Булфото за изложбата

БНР за изложбата