Емил Попов и Ванко Урумов – февруари 2016

Ванко Урумов – живопис
Емил Попов – скулптура
12-29 февруари  2016

В месеца на любовта, галерия Арте представя една вечна тема – жената, като идол, като форма, като любов, като вълнение….. Ванко Урумов и Емил Попов са страстни почитатели на женските форми, посветили са дълъг период от своето творчество на жената и съвсем точно влизат в тази тема.
Всеки път контакта с Емил Попов е вълнуващ, дори заразителен, емоционално плътен и винаги изненадващ. Очакваме всичко – най-нестандартното решение, най-оригиналното представяне, по детски чистосърдечно преоткриваме изкуството, изминаваме времеви и териториални пространства – от село Дрен до Индия, от древните идоли до заоблените женски фигури, от топлата глина до острите бронзови форми…. Какво ли ще е този път? Предизвикателство за нас и за самия него! Човек не може да остане равнодушен, не може да не усети вибрациите на силната му творческа душа. Този път професорът от Дрен ни заведе до морските артистични брегове, потопи ни в атмосферата на един голям български живописец от Варна – Ванко Урумов. И както казва самият Емил Попов: “Ванко е художник, който се движи между времената и стиловете с артистично очарование, дълбочина и сила, които са типично негови.Емблематичен, мощен, изненадващ, с огромен авторитет и признание в гилдията. Такъв е откакто го помня.”
Ванко Урумов е символно име на варненската артгилдия. Мълчаливецът на обиталището „Вулкан”. Продължителят на големия художник-класик Георги Урумов. Галерия Арте започна представянето на авторите от Вулкан още през ноември 2015. Сега тази изложба се явява достоен завършек на серията за прословутата варненска фабрика, а Ванко Урумов един от най-интересните и провокативни автори, до чийто творчество ние и публиката все по-рядко имаме удоволствието да се докосваме. Любимата тема и на двамата ни автори – жената е пресъздадена от реалистични образи до абстрактни интерпретации. В изложбата са включени керамични скулптури от Емил Попов – идоли и женски фигури, както и акварели на Ванко Урумов. Представяме и най-новите маслени пейзажи на Ванко – по фрагменти от картини на Георги Урумов. Много наситена и силно въздействаща е атмосферата на тази знакова изложба. Двама големи творци, макар и в малкото пространство на Галерия Арте, вече са основателен повод за нескрита гордост.

Гергана Борисова, февруари 2016


Арте