К. Дамянов, Б. Козарев, И. Славов, В. Игнатов – май 2015

МОНУМЕНТАЛИСТИ в кавалетни форми
КРУМ ДАМЯНОВ
БОЖИДАР КОЗАРЕВ
ИВАН СЛАВОВ
ВЛАДИМИР ИГНАТОВ

скулптура

20 май -05 юни 2015

В навечерието на 24 май Галерия Арте отново напомня за едни от най-достойните и талантливи българи. Този път поканата ни беше приета от четирима автори създатели на знакови български монументални ансамбли. Всички познаваме мемориалите: „Бранители на Стара Загора /Самарското знаме/ – 1977г.; Създатели на българската държава, Шумен – 1981г.; Асеневци, Велико Търново – 1985г., но за съжаление не всеки знае, че зад тези символи на нашата държава стои колектив от изключителни творци. С нескрито пристрастие отбелязваме, че доайенът е акад. Крум Дамянов – автор изградил съвременната визия на българската пластическа култура, заедно с още трима обичани от нас скулптори – проф. Божидар Козарев, проф. Иван Славов и доц. Владимир Игнатов. Твърде дълго може да се говори за всеки поотделно, всеки от тях отдавна е доказал личните си качества, изградил е собствен почерк, създал е множество творби в България и чужбина, получил е признание и награди тук и извън пределите на Родината. Ще споменем малка час от познатите ни паметници в София : портрета на Стамболов от Иван Славов, Орфей /на летището/ от Крум Дамянов, паметника на Александър Фол от Владимир Игнатов….и още много в страната и извън граница – в Германия, Белгия, Австрия, Полша, Италия и др.

Не на последно място трябва да отбележим, че и четиримата са преподаватели. Ролята им за създаването на поколения съвременни архитекти и скулптори е също толкова значима, както и цялостното им присъствие в пластическата култура на България.
За малкото пространство на нашата галерия – тези стожери на съвременното изкуство се обединиха около кавалетните форми и участват с няколко прецизно подбрани и непоказвани скулптури. Публиката ще може да различи динамичните и мощни квадриги на Крум Дамянов, изящните форми на женските фигури на Божидар Козарев, както и неподражаемите скулптури на Иван Славов и Владо Игнатов. За 24 май по-голямо тържество на духа и материята, макар и в малко галерийно пространство не сме и мислили, че можем да съпрeживеем.
Благодарим им от сърце!

Гергана Борисова, май 2015


Арте