Олга Вълнарова – юни 2015

ОЛГА ВЪЛНАРОВА
/1914-2012/
Животът в Париж
15-30 юни 2015

Винаги с особена почит и лично пристрастие сме организирали изложбите на дамите на българската живопис и то най-вече на доайените – Олга Вълнарова, Веса Василева, Калина Тасева, Елза Гоева, Лиляна Русева.
„Олга Вълнарова е един от странните случаи в българската живопис. Едно от онези редки доказателства, че творческата жизненост не е привилегия на младостта, а на съхранената духовна енергия. Преминала е през голямата школа на Андре Лот и е усвоила уроците на модерна пластическа структура – казва акад. Светлин Русев по повод на изложбата на Олга Вълнарова в галерия „Арте“ – април 2011. Това беше последната приживе изложба на Олга. Два часа, деветдесет и седем годишната художничка с удоволствие посрещаше своите почитатели и разговаряше на френски с гостите си от Париж – любим град, любими картини, любими мигове. Точно от там са и акварелите представени в настоящата експозиция, създадени 1993 за самостоятелната й изложба в „SITE DES ARTES INTERNATIONALES”- Париж. След повече от 20 години сега за първи път показваме цялата колекция от тази изложба „Животът в Париж“ – композиции модерни, цветни, пълни с живот и настроение. Прекрасен начин да напомним за тази европейска по дух художничка, посветила творческия си път на живописта – свързана със западните течения, пречупена през нейният собствен творчески мироглед, не подвластен на социалистическия реализъм.
Олга Вълнарова е родена на 3 юли 1914 в София. Завършва специалност „Живопис” в Художествената академия в София през 1940 година в класа на проф. Дечко Узунов. Специализира в Париж /1941 г./ в академията на Андре Лот. След завръщането й в България през 1941г. следват множество изложби в София и чужбина – Хамбург / 1960г./, Япония /1965г./, Австрия – Витгенщайн, Париж /1978г./, София / Шипка 6 – 1983, 1989г., 1997г., 2010г./ и др. През 1993г. организира самостоятелна изложба в „SITE DES ARTES INTERNATIONALES”- Париж. От 1954 до 1969 година тя е художествен редактор в издателство „Народна Просвета”. Носителка на награда „Кирил и Методи” I степен, както и на „Златен век” за принос в развитието на българската култура. Има награда от фондацията „Европейски форум”, награда за цялостно творчество от СБХ, първа награда от световната Хайку асоциация – Япония, награда за принос в развитието на българската култура.


Арте