Яна Петкова-Каракашова „СЛЕДИ ОТ СПОМЕНИ“, живопис 13-29.02.2024

Яна Петкова-Каракашова

СЛЕДИ ОТ СПОМЕНИ

живопис

от 13 до 29 февруари 2024 г.

БНТ1, Култура.БГ интервю с Яна Петкова-Каракашова и Христина Грозданова

 „Следи от спомени“ е втората самостоятелна изложба на Яна Петкова-Каракашова в галерия „Арте“. Представянето на младата художничка заслужено отново намира място в изложбеното пространство, припознато през последните години като пристан на утвърдени художници, чието творчество бележи линията на съвременното българско изкуство. Само за няколко години изминали от зимата на 2021 г., когато с изложбата „Брегове и скали“ тя еднозначно заема своето място сред тях, днес можем ясно да проследим творческото и развитие.

В изложбата „Следи от спомени“ са представени избрани произведения, сред които пейзажи, разкриващи виртуозно овладяване на цветни петна туш, също серии монотипии, пейзажи и абстрактни композиции с маслени бои.

Експозицията с последните творби на Яна Петкова-Каракашова се отличава с ясна и много изчистена естетска селекция от произведения, обособени в няколко серии. Някои особено интересни художествени проблеми и търсения, поставени преди няколко години са изведени до осъзнати и сполучливи решения.

През 2021 г. Ружа Маринска пише: „Виждам бъдещето на Яна Петкова именно в разгръщането на тези – живописни и душевни – пространства, върху които тя ще сложи свой неповторим личен  знак.“  В настоящата изложба наблюдаваме отчетливо развитие на техниката на работа на художничката с туш. В първата изложба, авторката все още по-скоро експериментира и върви по пътя на изграждането на собствен почерк и художествена идентичност. Тогава силно впечатление за специалистите прави нетрадиционния подход на работа с туша, посредством техники присъщи за майсторите на акварела. Сред множество живописни произведения и големи по формат творби с акрил, тушът и малките формати се открояват в изложбата през 2021 г. с много силен емоционален заряд.

В изложбата „Следи от спомени“ художничката развива именно тази линия на работа. Особено въздействащи и основна линия в експозицията са седемнадесет нови творби с туш. Художничката продължава да полага този материал с много вода и да създава цветни петна, вариращи от фина прозрачност до дълбоки, тъмни нюанси. Видимо изгражда формата с лекота, увереност и е усъвършенствала техниката до степен, която ѝ позволява свободата да постигне силно въздействие, изразителност, посредством богат колорит достигнат с малък брой пигменти. Впечатляващи са белите акценти, чистите и безпогрешно оставени недокоснати от цвета места. Майсторството на Яна Петкова-Каракашова в тази сложна и специфична за творчеството ѝ техника се разкрива най-силно в произведението „Зимни дървета“. Няколко от пейзажите, като „Есен“ се отличават с необичаен и особено сполучлив подход по отношение на композицията, която не е подчинена на центъра или формата на изобразителното поле. Сред тях е  също и картината „Следи от спомени“. Творбата чието заглавие носи и цялата изложба, представена и на плаката,  е създадена сякаш само с едно поемане на дъх, само с един цвят. Изведена е  до графично съвършенство, балансиран контраст между тъмно и светло, изграждане на обем и чувство за динамика на три дървета, излизащи от плътната земя.

Част от подбраните творби в изложбата са обединени от сходни колоритни решения, които са вдъхновени от пътешествията на Яна Петкова-Каракашова в Австралия. Там тя наблюдава и изследва неповторимата красота на природни форми, които още тогава се преобразяват в живописни творби в нейното въображение. След завръщането ѝ в България спомените се превръщат в картини.

Друг  важен ракурс в творчеството на Яна Петкова-Каракашова през изминалата година представлява серия от монотипии, озаглавени „Настроения“. Живописта е изградена посредством многократно нанасяне на слоеве маслени бои върху гладка повърхност като стъкло или друг специализиран материал. Различни ефектни акценти се постигат чрез наслагване на цветове или отнемане чрез издраскване. Ако монотипията е техника позната от началото на XVII в., то в произведенията на Яна Петкова-Каракашова  освен преплитането на възможностите предлагани от това изкуство между живописта  и графиката, откриваме и следи от нейния афинитет към текстила. В шест избрани произведения, определени от нея като „прозорци“, сходни обрамчени пространства, са поместени различни художествени отражения на абстрактно пресъздадени емоции и преживявания. В тях откриваме малки детайли, отличаващи се с особена рязкост и текстура, които са постигнати с полагането на текстилни нишки в определени етапи от изграждането на изображението посредством наслояване. Въпреки, че нишките са по-скоро средство в тези творби, малки частици от тях са оставени на места от авторката и са превърнати в допълнителен материал и част от единната творба.

Художничката е израснала в семейство на значими, силни личности. Тя е внучка на известният живописец и ректор на Националната художествена академия (НХА) през 80-те години –  Найден Петков и дъщеря на Мартин Петков – съвременен художник, керамик и дългогодишен преподавател в НХА. Катя Петкова, лелята на Яна Петкова-Каракашова,  също е художник и без съмнение автор, чието творчество повлиява интересите на младата авторка в областта на текстила. Другият ѝ дядо – арх. Стефан Матеев е автор на множество ценни акварелни пейзажи, съхраняващи паметта за значими сгради паметници на културата. Неговата дъщеря, майката на художничката – Багра Петкова, навярно е нейна най-силна опора и духовен спътник. Детските спомени на Яна Петкова-Каракашова  са обагрени от динамиката на художествения живот, който буквално кипи в дома им, където често се събират художници, близки и приятели на нейните родители.   Макар да липсва директна връзка или формална прилика с творби на художниците, чиито потомък е тя, могат да бъдат анализирани различни аспекти на сходни духовни и интелектуални търсения. Благодарение на  тази много важна основа, на която стъпват и биват изградени вкуса и художествения усет на авторката, а също така и въпреки нея, тя вече еднозначно се отличава от със свой собствен почерк.

Изложбата ни потапя в дълбините на колоритния художествен свят на Яна Петкова-Каракашова, на нейните преживявания, спомените и следите – творбите. Експозицията може да бъде разгледана в галерия „Арте“ от 13 до 29 февруари 2024 г.

Христина Грозданова, февруари 2024

Анонс на Юрий Дачев, „Рецепта за култура“-БНТ2 за изложбата на Яна Петкова

impressio.dir.bg за изложбата

БТА за изложбата

vesti.bg за изложбата

kratkoinfo.com за изложбата

programata.bg за изложбата