Станислав Памукчиев, акварел – 9-19.05.2018

                                                                 

СТАНИСЛАВ  ПАМУКЧИЕВ

АКВАРЕЛ

 9 – 19 май 2018

По повод 65 годишнината на проф. Станислав Памукчиев галерия Арте представя една изненадваща изложба провокирана от няколко акварела на художника още от студентските му години. Ще видите професора много млад, цветен, акварелен и твърде откровен.

 „Изложбата показва забравени  в папките акварели от различни периоди, с 40 години дистанция във времето.

Няколко голи тела и пейзажи/1978-79г/, са от последната година на следването в Академията, с усвояване на уроците, позоваване на учителите, търсене на пътя.

„Вечерен концерт“, „Леглото“, „Тоалет“ от 1982-83г.,  показват първите опити на личностен и артистичен избор на посока, с поглеждане в екзистенциалната и социална драма на малкия човек.

Серията условно – абстрактни пейзажи и голи тела от 2018г., са завръщане към техниката и поетиката на акварела  като специфично прозрачен пластичен материал, с разтваряне в изтънчено сетивни и лирични състояния.

Акварели – първи опити съпътствали формирането на артистичната чувствителност на автора, както и днешните упражнения в толкова интимна и камерна естетика, са изненадата на тази, на пръв поглед непретенциозна, изложба. Селекцията  показва друго лице на автора, извън мащаба на големите му проекти, прави видими неговите съкровени отклонения.“

Станислав Памукчиев, април 2018

Линк към БНТ за изложбата на Станислав Памукчиев

Линк към в-к Дума