СРЕЩИ СЪС СВЕТЛИН, живопис, рисунки – 22 май 2019

СРЕЩИ СЪС СВЕТЛИН

живопис, рисунки

22.05-8.06.2019

В навечерието на един от най-светлите български празници – 24 май, Галерия Арте открива изложба-живопис на Светлин Русев. През годините имахме честта да организираме изключителни негови изложби – за нас това беше щастливо докосване до професионализма и най-високите стандарти в изкуството. Днес, когато той не е до нас, е трудно и отговорно да представяме творчеството му, но го правим с респект към паметта на човека и художника Светлин Русев. Ученици и приятели, колекционери и съмишленици – всички ние съхраняваме спомена за будната му личност. Колкото отричан, толкова и обичан, негова кауза бе духовното и проявлението на духа в изкуството. Работоспособността му беше заразителна, а думите му се диктуваха от просветителска страст.

През месец май се навършва една година от загубата на Маестрото. Ще сбъркам, ако кажа, че срещите със Светлин са останали само в спомените ни. Той вярваше, че духовният живот е развитие и че тези процеси протичат извън времето и пространството, каквито ние ги познаваме, че  изкуството е същинското спасение за тези, които виждат и чувстват със сърцето си. Срещата с неговото творчество тук и сега е именно, за да докаже това. Защото всеки е преживял по своему както личността на Светлин Русев, така и произведенията му, вижданията му за изкуството, и те не са оставили никого равнодушен.

„Иска ми се да вярвам, че не сме изгубили памет за своите Учители. Иска ми се да вярвам, че нощта отминава… И когато всичко е потънало в мрак, когато не остана неоплют и неотречен, когато не остана спестена болка, когато уморени и изтощени, изгубили Път и Вяра, когато и последната надежда ни напусне – отново се завръщат Учителите при побелелите деца, които са си играли на възрастни, без да разбират правилата на живота.“ – казва той за една от най-забележителните си изложби – „Моление за чашата“ от 2008.

Настоящата  експозиция в Галерия Арте включва живопис и рисунки от Светлин Русев. Има ретроспективен характер, но не претендира за цялостно представяне на огромното му творчество, чиито граници многократно надхвърлят пространството на Арте. Колекциите, от които са предоставени, рефлектират тези лични съприкосновения и емоционални връзки. Благодарим за всички уроци и за всички незабравими мигове!

До нови срещи, Маестро!

Гергана Борисова, май 2019

„Рецепта за Култура“, БНТ за изложбата СРЕЩИ СЪС СВЕТЛИН

БНР за изложбата и за Светлин Русев

Вестник Монитор за изложбата