Свилен Блажев, живопис – 23.02.-13.03.2021

Свилен Блажев

НАТУРА

изложба енкаустика

от 23 февруари до 13 март 2021

  • Натура – природа, естество, темперамент, характер, душа….
  • Енкаустика – египетска технология за рисуване с разтопен пчелен восък, при която цветовете се постигат от естествени пигменти и дамарова смола.
  • Пандемия – проява на инфекциозно заболяване, което се разпространява сред населението на определен географски регион или по целия свят….

 „Прекарах 2020 г. в ателието – без да пътувам и без да се срещам с много хора. За една година нарисувах 27 картини в техниката Енкаустика /уникална и магична/, тя ме върна много години назад във Времето….!

Изградих тази изложбата върху отношението и любовта ми към „Натурата“. Тя е най-великата учителка за художника и навярно Вечна!

Пандемията 2020-21 ми даде тази изложба, но ми отне: моята Майка /Вечна й памет!/, моят приятел Зафе /с който ходихме на риба/, моят котарак  Марко/който беше неотлъчно до мен в ателието/.

Това е животът на Художника за една календарна година!“

Свилен Блажев, февруари 2021

И все пак Свилен Блажев остава верен на себе си, пейзажите и голите тела от тази изложба са цветни и динамични, енергични импулси заредени с живот, експлозия от багри и фактури. Галерия Арте грее с ярка светлина, приютила мощната творческа енергия на Художника.

Онлайн откриване на изложбата, разговор с Ружа Маринска и Свилен Блажев

БНТ2, Рецепта за култура за изложбата

АртЕфир за изложбата

Нощен хоризонт, интервю със Свилен Блажев

В-к Сега за изложбата

В-к 24 часа за изложбата

impressio.dir.bg за изложбата

vesti.bg за изложбата