Свилен Блажев, живопис 2-14.11.2022

СВИЛЕН БЛАЖЕВ

Натура II

живопис енкаустика

02-14.11.2022

Вернисаж на 2 ноември /сряда/ 2022 от 18.00 до 20.00 ч

Пред картините на Свилен Блажев окото с радост, удивление и без да е смущавано, следва живота на формите. Линията всеки път е различна по фактура и цвят…

Цветовете – колкото естетски рафинирани, толкова сякаш сами, неизмислени, скочили от палитрата – са ту дръзко контрастни, ту неусетно стапящи се един в друг…

Талантът му е дързък и експлозивен. Жестът му е категорично твърд и мъжествен.

Ружа Маринска

Изградих тази изложбата върху отношението и любовта ми към „Натурата“. Тя е най-великата учителка за художника и навярно Вечна!!! За настоящата експозиция нарисувах 17 картини в техниката Енкаустика /уникална и магична/, тя ме върна много години назад във Времето….!

Свилен Блажев

“НАТУРА II” е своеобразно продължение на експозицията на Свилен в галерия Арте от 2021. Пейзажите и голите тела са все така цветни и динамични, енергични импулси заредени с живот, експлозия от багри и фактури. Галерия Арте грее с ярка светлина, приютила мощната творческа енергия на Художника.

Свилен Блажев постави украинското знаме на своя плакат, с което осъжда агресията на Русия срещу Украйна.  С тази изложба той противопоставя любовта си към Натурата, Красивото и Вечното на Войната, Разрушението и Смъртта.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Рецепта за култура, БНТ2 за Свилен Блажев

АртЕфир – интервю на Юлия Петрова с проф. Памукчиев за изложбата на Свилен Блажев

БНР за изложбата

vesti.bg за изложбата

sofiapress.com за изложбата

impressio.dir.bg за изложбата