Иван Георгиев – Рембранд, живопис 25.04-09.05.2023

Иван Георгиев – Рембранд / 1938-1994/

живопис

25 април – 9 май 2023

Видео – изкуствоведът Красимир Илиев за изложбата на Иван Георгиев – Рембранд

Галерия Арте отбелязва 85 години от рождението на Иван Георгиев – Рембранд – „голямото момче на българската живопис от втората половина на XX век, чието творчество е несъпоставимо с нищо, което се е явявало у нас преди и след него“ /Пламен В. Петров, 2022/.

Изложбата е фокусирана върху зрялото му абстрактно творчество – основно 80-те години на XX век, което ни позволява да поставим името на Иван Георгиев редом до артисти като Ив Клайн, Джаксън Полък, Марк Ротко, Антони Тапиес и др.,“ от които той се влияе, но е различен“, както точно отбелязва изкуствоведът Красимир Илиев.

„В абстракцията си художникът се извисява над делничното, но изумително, в това извръщане от конкретното, той постига образност, която не отчуждава наблюдателя, а тъкмо напротив – приобщава го, повлича го в търсене на натурата. И в абстрактното провиждаме фрагменти от пейзажи, изобразени сякаш през заскрежените прозорци. Да, в абстрактното е окована завладяващата игра на светналите в мрака на нощта улични лампи; хипнотизиращият бяг на слънчевите лъчи по устремения към собственото ни спокойствие планински поток; опечалените капки роса, протяжно свличащи се по полските треви; светналите от завист или пък самота прозорци, с които са покрити огромните многоетажни бетонни туловища на сивите жилищни блокове, в които въобразено дишаме, любим, умираме.“ /Пламен В. Петров, 2022/.

Иван Георгиев никога не е участвал в изложби и не е продавал картините си. След като представя свои работи за изложба (вероятно ОХИ ’66) и те биват отхвърлени, се зарича никога да не предлага свои картини на милостта на жури. Избира творческата нелегалност и изстраданата в непрекъснат недоимък свобода.

Изложбата в галерия Арте е резултат от селекция на няколко частни колекции и включва около 30 кавалетни акварели и живописни платна. Смело можем да отбележим, че настоящата експозиция е представителна извадка на зрялото творчество на този мощен художник получил признание и популярност след трагичната си твърде ранна кончина. Малко и съвсем недостатъчни са събитията около личността и творчеството на Иван Георгиев – Рембранд, надяваме се тази изложба да покаже за пореден път неговото значимо място в българското съвременно изкуство и да не остави никой равнодушен.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Видео – изкуствоведът Красимир Илиев за изложбата на Иван Георгиев – Рембранд

impressio.dir.bg за изложбата

programata.bg за изложбата

vesti.bg за изложбата