ЗИЯТИН НУРИЕВ, скулптура 10–28.06.2021

ЗИЯТИН НУРИЕВ

ДОКОСНАТИ КАМЪНИ

скулптура

10 – 28.06.2021

Онлайн откриване – разговор с Ружа Маринска и Зиятин Нуриев

„Удивително просто! И удивително мощно!“ – така доц. Ружа Маринска определи каменните Човеци на Зиятин Нуриев още през 2013. Струва ми се, че това обобщава най-точно иновативния и  задълбочен подход на един от най-талантливите български автори. Задълбочен, защото скулптурите му сякаш идват от древни времена /Ако имам кумир, това е Египет – казва Зиятин/. Иновативен, защото съвременните форми и изчистените линии са първото, което зрителят усеща.

Роден в кърджалийското село Мост през 1955 г. Завършва Художествената академия в София през 1982 г. със специалност „скулптура”. До 1992 г. твори в България, а след това е поканен и основава ателие по скулптура в Университет Мармара в  Истанбул, във Факултета по Изящни Изкуства, където и до днес е водещ преподавател.

Настоящата изложба на Зиятин Нуриев в Галерия Арте включва предимно скулптури от базалт, камък емблематичен за неговото творчество. Това дълго очаквано събитие, отлагано няколко пъти заради ограниченията в пътуването, осъществяваме с нестихващо вълнение сред колеги, почитатели и колекционери.

Ето какво написа Зиятин за настоящата изложба: „Основните теми в които мога да събера моите работи са две: първата е „ХОМО ЕРЕКТУС“, втората е „НЕЗАВЪРШЕНИ ПРОЕКТИ ЗА НОВ ЧОВЕК“.

Промяната на съдбата създанието ЧОВЕК започва с изправянето му върху двата си крака което му дава възможност да ползва  освободените други два крака, предни, за други неща.  В началото е било само за оцеляване. Необременен от нищо е взимал от природата само толкова колкото му е нужно, без да я ощетява. Затова и пластичния език в работите е крайно изчистен, без излишни детайли и подробности.

След това почва периода с който ние ЧОВЕЦИТЕ се гордеем, че сме най-висшето създание на природата. Придобиваме невероятни способности и познания но съзнанието ни се влачи по земята. Егото превзема цялото ни същество и стигаме до положение да не можем да понесем тежестта на собствения си гений.

Тези помисли, които съвсем нямат претенциите на научно подредени  мисли, а са опити за организация на хаоса, еволюираха моите по късни работи в „НЕЗАВЪРШЕНИ ПРОЕКТИ ЗА НОВ ЧОВЕК“.

Моите работи не са послания към никого, защото в днешно време всеки говори, а никой никого не слуша. Моите работи са безмълвни разговори със себе си.

Що се отнася до “творческия процес“ при мене нещата не са на принципа “търсене“, а са на резултат “намиране“. Нещата се получават толкова непринудено, че аз не полагам никакви усилия а просто докосвам камъка.“    /Зиятин Нуриев, юни 2021/

Онлайн откриване – разговор с Ружа Маринска и Зиятин Нуриев

БНТ, Култура.БГ интервю със Зиятин Нуриев

БНР, АртЕфир интервю със Зиятин Нуриев

artsofia.bg за изложбата

в-к 24 часа за изложбата

в-к Дума за изложбата

vesti.bg за изложбата

impresio за изложбата