ЕЛЗА ГОЕВА на 90 години, живопис 12-25 септември 2018

ЕЛЗА ГОЕВА на 90 години

живопис

12-25 септември 2018

Започваме есенния АРТЕ сезон с юбилейна изложба на любимата ни Елза Гоева. Достолепните й 90 години респектират с това, че Елза е една от малкото, които все още активно рисуват, но и доказват как изкуството, когато е чисто и искрено съхранява човека, запазва духа му и дава неподозирани сили. Достатъчно е да се вгледате в благородните очи на тази удивителна жена. Изложбата включва най-новите пейзажи и портрети рисувани до последно от Елза, както и няколко по-стари картини, непоказвани до момента. Елза представя един прекрасен портрет на съпруга си и в негова памет ще покажем и няколко пейзажа рисувани от самия Владо Гоев.

Бъдете с нас, за да отбележим годишнината на една от най-чувствените и деликатни художнички на нашето време!

„В изкуството обикновено остават не тези, които викат високо, а тези които идват със свой глас, които умеят да говорят просто и човешки за човешките вълнения.

Елза!

Художник със своя поетика, в основата на която стои не само една претворена натура, но преди всичко една лично преживяна действителност като живописна атмосфера, като характер и като емоционално състояние. И независимо от сюжетните предпочитания всичко носи една истина за живота, за хората, за времето – видяни с един чист възторг, почувствани с една деликатна и нежна женска чувствителност и споделени като един сънуван, носталгичен спомен за нещо хубаво, красиво и добро.

Обикновено сме свикнали да приемаме като силни художници, тези които са свързани повече със силно изявени пластически принципи и със силно експресивно чувство. Силата на Елза е другаде – не толкова в ефекта на изпълнението, а в автентичността на чувствителността – нещо повече – в духовното качество на тази чувствителност.“

Светлин Русев, май 2014 – Галерия Арте