Атанас Атанасов и Станимир Желев – икони, 12.12.2018 – 11.01.2019

АТАНАС АТАНАСОВ

СТАНИМИР ЖЕЛЕВ

икони

12- 21.12.2018г., 27-28.12.2018г. и 3-11.01.2019г./работни дни/

Точно преди една година на 12 декември Светлин Русев откри новия дом на Галерия Арте /ул.Бузлуджа 31/, сега на същата дата 2018 сме поканили неговите ученици Атанас Атанасов и Станимир Желев, автори, които през годините са показвали предимно рисунки и живопис, сега ги представяме в ново амплоа – с икони, с рисунки и проекти за стенописи на църкви. Двамата художници през 2013 г. проектират и изпълняват иконите за иконостаса на параклиса Св. Георги в Морската градина на гр. Бургас, а през 2016 г. по проект на Атанас Атанасов изпълняват стенопис на купола на храм Св. Петка Българска, Рупите, изографисан от Маестро Русев.

Настоящата изложба превръща камерното пространство на Арте в своеобразен иконостас, като включва основните икони: Благовещение, Иисус, Дева Мария, Св. Иоан Кръстител, Архангел Михаил, както и Разпятието, Рождество Христово, Св. Николай, Св. Иван Рилски, Св. Георги, Св. Петка и др. Специфично е, че двамата автори работят съвместно както върху иконите, така и върху стенописите. През годините това се е превърнало в тяхна практика, още повече че са били състуденти и творческият им път ги е довел до това изящно изображение с много светли пастелни тонове и бели фонове. За пръв път ще покажат и стенописна техника, изпълнена върху панел.

Нека да посрещнем християнските празници и годишнината на Галерия Арте с тази изящна изложба – истинско тържество на духа и изобразителното изкуство.

 

Св. Иван Рилски

БНТ за изложбата на Атанас Атанасов и Станимир Желев в галерия Арте

БНР за изложбата – интервю с Атанас Атанасов

 

С радост мога да споделя, че иконата на Св. Иван Рилски от изложбата

беше избрана за подарък на Негово Светейшество Папа Франциск.

Заслужено признание за талантливите ни автори!