ГРАНДАМИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА ЖИВОПИС – май 2017

ОЛГА ВЪЛНАРОВА /1914-2012/
МАРИЯ СТОЛАРОВА /1925-2016/
ЕЛЗА ГОЕВА /родена 1928г./
ГРАНДАМИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА ЖИВОПИС

25 май – 14 юни 2017

Не можем да твърдим, че грандамите на българската живопис са само три, но с гордост заявяваме, че тази изложба е първа част на поредица, с която ще напомняме за едни от най-талантливи, елегантни и изящни художнички творили миналия век до наши дни. През годините сме организирали самостоятелни изложби и на трите дами, следили сме дългия им творчески път и винаги с особена почит и лично пристрастие сме преживявали всяка среща с тях и тяхното творчество. В изложбата обединяващото е не само периода в който са рисувани картините /от средата на XXвек до наши дни/, но и темата – пейзажи и натюрморти – деликатни и фини като своите създатели.
Най-ранни са пейзажите на Мария Столарова /60-те години/ – класически и твърде различни от познатото ни творчество на авторката, затова показваме и емблематичните й цветя – хроматични и стилизирани.
Много модерни и със силно изразен собствен почерк са картините на Олга Вълнарова, повлияни от западните течения, с които авторката се запознава по време на специализацията си при Андре Лот в Париж.
Най-деликатно е творчеството на Елза Гоева от поетични импресии до лирични морски пейзажи. Всеки познавач би оценил висотата на нейния дух, притворен в най-нежни и фини нюанси.
Това не е просто изложба, а история на живописта на едно поколение със запазено място в сърцата на техните съвременници и бъдещите поколения.


Арте