Стоян Цанев – май 2016

Стоян Цанев
живопис
10-25 май 2016

Вече повече от 10 години Стоян Цанев остава верен на Галерия Арте. Всяка негова изложба е събитие – обмислена до последния детайл, съвършена до педантизъм. Деликатната му естетика е като урок, база за по-младите творци, фината му емоционалност отдавна е преминала пределите на родното изкуство и заема достойно място на европейската сцена.
Скоро Стоян Цанев навърши 70 години и по този повод за 7 път гостува в пространството на АРТЕ. Бъди жив и здрав, Стояне! Още дълго да си до нас все така творчески силен, голям майстор с елегантна съвършено премерена живопис.
И както казва проф. Десислава Минчева: „Стоян Цанев, поне според мен, отдавна е надскочил обикновения интерес към хората( като обекти), създавайки абстрактни светове, които са еманация на духовни и интелектуални вътрешни състояния, без разказ и конкретика…. Парадоксално е, че картините му притежават притегателна дистанцираност. Не можеш да ги обясниш, не искаш и да знаеш какво виждаш, не търсиш сюжет и образ, но си привлечен от липсата на вик и неовладяна емоция, харесваш тишината им и знаеш вътрешно, че те са по Стояновски съвършени….. Картините му са цветни знаци, израз на една лична чувствителност, граничеща с неръкотворност, която ти помага да погледнеш на света от друг ъгъл. Имам предвид – леко отгоре………. Режисурата на картинното пространство при Стоян Цанев не е математика, а висша артистична дисциплина. Геометрия, превърната в поезия.“


Арте