Ясен Гюзелев, илюстрации – 08-26.10.2019

ИЛЮСТРАЦИИ

от

ЯСЕН ГЮЗЕЛЕВ

по Жул Верн и А. С. Пушкин

от 8 до 26 октомври 2019 г.

Всяка изложба на Ясен Гюзелев е празник за българската култура и повод за национална гордост. Този път имаме няколко събития, които трябва да отбележим. Ясен получи преди броени дни приз за илюстрациите си към „Пътешествие до центъра на Земята“ от Жул Верн по поръчка на испанското издателство VICENS VIVES. Той е сред лауреатите в категория „Най-добри илюстрации към произведения на художествена литература“ на конкурса Book Image, част от 32-ия Московски международен панаир на книгата. В настоящата изложба показваме за първи път на софийската публика оригиналите на тези брилянтни илюстрации, върху които художникът продължава да работи и в момента. Оригиналите са около 30 броя. Ще представим и техни репродукции, в техниката „жикле“ /най-високoкачествен дигитален печат/.

Освен това издателство Колибри преди наколко месеца издаде за първи път “Дама Пика” на Пушкин с илюстрациите на Ясен Гюзелев, след китайски, руски и френски, книгата вече  я има и на български. Ето какво споделя художникът: „ Tози текст ми беше поръчан да го илюстрирам от тайванско издателство преди повече от 20 години. Те издават световна класика, работят с най-добрите илюстратори от цял свят. Това беше едно  предизвикателство, защото аз отдавна съм увлечен по руската класика, от така наречения “Златен век на руската култура”. Подходих задълбочено с проучване на архитектура, костюми, на  художниците по това време.  За мен никога не е било интересно просто да пресъздам епохата, просто да се види, че това е 18 век, Петербург…..  търся нещо по-интересно в текста, което да илюстрирам и да го подскажа по някакъв начин. И понеже става дума и за хазарт, и за съдбата, това бяха нещата, които много ме плениха в този текст. Измамното усещане, че можеш да надхитриш съдбата, да я преподредиш по свои планове и чертежи, да отдадеш живота си на това, неминуемо води до загуба. Затова избрах този формат – сякаш всички сцени се развиват във формата на една карта за игра.”

Изкуството на Ясен Гюзелев се характеризира с брилянтна техника, вдъхновена от Ренесанса и добрите реалистични школи от XIX век, през Прерафаелитите до Сецесиона. В същото време неговите творби са модерни по своята концепция за дизайн, гледни точки, игра между светло и тъмно. Уменията му  са оценени и търсени от издателите и читателите в много страни по света, като творчеството му е следено от редица колекционери в и извън границите на България. Книгите, илюстрирани от него, се издават и на шведски, френски, португалски, гръцки, японски. Високото му признание се допълва и от редица награди, които получава:  „Luchs“, награда от радио Бремен и „Die Zeit“ за „Пчелната царица“; за илюстратор на годината – ’94 illustrators of the wear award, Болоня (1994); наградата на Buchkunst foundation, Германия (1997); „Luchs“, награда от радио Бремен и  „Die Zeit“ за „Алиса в страната на чудесата“ (2000); диплома от „Златният молив на Белград“ (2001); награда за книга на Независимите издатели, САЩ (2002); награди на Американския институт за графични изкуства (2002, 2003, 2004); „Luchs“, награда от радио Бремен и „ Die Zeit“ за „Дон Кихот“; Сребърен медал от Асоциацията на илюстраторите, Ню Йорк (2004); наградата на издателство „Хр.Г. Данов“ за „Алиса в страната на чудесата“ (2010). Но най-голямото признание според Ясен Гюзелев са хората, които идват в изложбените зали и споделят вълнението си и благодарността за това, което художникът е направил.

Лимитираните дигитални репродукции на включените в двете книги илюстрации от Ясен Гюзелев ще бъдат изложени за продажба в галерия Арте от 8 до 26 октомври 2019, както и оригиналните илюстрации от „Пътешествие до центъра на Земята“ и няколко от оригиналите на „Дама Пика”, както и книгата на издателство Колибри. Истински празник за почитателите на Ясен Гюзелев, за ценителите на красивите книги и колекционерите на съвременно изкуство!

БНТ Новините за илюстрациите на Ясен Гюзелев

Култура.БГ за изложбата на Ясен Гюзелев

Мултимедия – ONAIR за изложбата на Ясен Гюзелев

БНР АртЕфир интервю с Ясен Гюзелев

BGNES за изложбата на Ясен Гюзелев