Стъпки във времето, рисунките 12.12.2022-06.01.2023

ГАЛЕРИЯ АРТЕ  СТЪПКИ ВЪВ ВРЕМЕТО

I част – рисунката

12.12.2022-06.01.2023

Ангел Станев, Анета Дръгушану, Анжело Красини, Атанас Атанасов, Божидар Бончев, Василка Монева, Владимир Морзоханов, Десислава Минчева, Димитър Николаев, Елза Гоева, Емил Попов, Захари Каменов, Зиятин Нуриев, Иван Газдов, Иван Димов, Иван Русев, Калина Мавродиева, Кирил Матеев, Кирил Мескин, Кънчо Кънев, Любен Генов, Людмил Лазаров, Милко Божков, Надежда Кутева, Николай Стоев, Николай Янакиев, Румен Малчев, Свилен Блажев, Севда Потурлян, Станимир Желев, Станислав Памукчиев, Стефан Лютаков, Юлий Таков, Яна Петкова, Ясен Гюзелев

Откриване на изложбата на 12 декември 2022/понеделник/ от 18.00 часа и представяне на едноименното издание: ГАЛЕРИЯ АРТЕ  СТЪПКИ ВЪВ ВРЕМЕТО.

Видео за изложбата

Бнт за изложбата – видеорепортаж на Александра Гюзелева

Дейността на „Арте“ ни убеди в едно – галерията категорично показваше изложби на стойностни автори с изявен индивидуален почерк и пластическа култура. Стиловият спектър беше широк, но изключваше компромисни имена и произведения, каквито също не бяха рядкост във възникналата комерсиална среда.

Така постепенно галерия „Арте“ привлече своя публика с високи критерии за изкуството и се наложи като художествен център. Тя беше може би встрани от крайно новаторските експерименти, залагаше на утвърдени ценности и безспорно участваше в изграждането на художествен вкус.

Тя предостави пространството си и подкрепи както представителите на поколението, навлязло в художествения живот още през 60-те години, така и по-младите, но вече изявени фигури в живописта, скулптурата и графиката. За повече от десет години тя извоюва свое място в панорамата на софийския културен живот.

И когато през декември 2017 година се премести на ново място – на ул. „Бузлуджа“ 31, тя вече имаше изграден свой кръг, който я последва и продължи да подкрепя нейната дейност. Само за пет години оттогава почитателите на изобразителното изкуство получиха възможност да се запознаят с постиженията на много от водещите ни творци. А за тях беше чест да представят работите си именно в тази галерия. Галерията запази уважението си към майсторите от по-старото поколение, но все по-често с радост канеше и млади автори с техните нови търсения и открития. Диапазонът от пластически почерци продължи да бъде широк, формите – разнообразни, но безспорно условие остана високият вкус.

Трябва да признаем, че подобна позиция не е лесна. Тя предполага култура, отговорност и добро познаване на съвременното изкуство. И не на последно място, отношение към художника, разбиране за неговата природа, съпричастие към вълненията и проблемите му. Именно тези качества създадоха престижа на галерия „Арте“. Не се съмнявам, че те ще гарантират нейния успех и занапред.

Ружа Маринска, 2022

Изложбата включва произведения на представените в каталога автори /наши съвременници/ на тема: РИСУНКАТА, СТЪПКИ ВЪВ ВРЕМЕТО. Това е първа част на изложбата. Януари месец Галерия Арте ще гостува с произведения на същите автори в Галерия Средец – Министерство на културата с представянето на печатното издание и втора част на изложбата: ЖИВОПИС И СКУЛПТУРА, СТЪПКИ ВЪВ ВРЕМЕТО.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Видео за изложбата

Бнт за изложбата – репортаж на Александра Гюзелева