Светлин Русев – Автобиография на един 85 годишен художник, 14-16.06.2018

Светлин Русев

Автобиография на един 85 годишен художник

14-16.06.2018

По повод 85 години от рождението на Светлин Русев на 14 юни в камерното пространство на Галерия Арте се открива изложба с последните рисунки и скици на Маестрото. По традиция  на този ден, всяка година той подготвяше изложба, пазена в дълбока тайна. Събитието се превърна и в празник, който събираше всички приятели, почитатели и колекционери на чаша вино в чест на любимия ни художник. През годините изложбите-изненада за рождения ден на Светлин Русев ставаха все по-ръзтърсващи като идеи и неочаквани като реализация. Последната изложба трябваше да бъде автобиография… автобиография, синтезирана в една творба – равносметка на един живот.

 „…..Лyтаx cе в тъpcене на магическия философски камък, на мъдpостта, c вечните отговори на живота отсам и живота отвъд; cтигнах до каменна кариера, c кървавите следи на време, тpyд и мъка. Повярвах, че cъм намерил пътя – илюзия!!! „Защо е път, ако не води към xpама?!“ – недоумяваше старицата от онзи филм…         

25 май 2018 година, Светлин Русев

Каменната композиция остана незавършена, но рисунките са при нас, мощни и въздействащи като самия творец. Благодарим, че бяхте до нас, Маестро! Благодарим, че ни подкрепяхте и напътствахте безрезервно! Нека всички, в чийто сърца има поне частица от силната личност на Светлин Русев, да споделят този ден с нас от 16.00 до 20.00 часа на 14 юни 2018, ул.Бузлуджа 31.

Изложбата ще продължи от 14 до 16 юни 2018. Благодарим на Стефан Марков, чиято експозиция прекъсваме за 3 дни, за да почетем паметта на Светлин.

Събитието се провежда едновременно с представянето на банери с фотографии на каменната композиция пред СГХГ,  която Маестрото искаше да постави до самата галерия.

Гергана Борисова, юни 2018

 

Линк към НОВА ТВ Новините

Линк към БНТ Новините

Линк към ON AIR Новините

Линк към БНР