Румен Малчев – живопис, 28.01.-08.02.2019

РУМЕН МАЛЧЕВ

Душата като цигулка на Страдивариус

живопис

със специалното участие на Красимира Султанова, цигулка

Преди близо десет години художникът Росен Рашев – Рошпака  написа за картините на своя приятел Румен Малчев – „Многобройните, сътворени с любов лакови пластове, създават в мен усещането, че гледам старинен музикален инструмент, в който прозират хилядите лазурни слоеве – през тях наднича умиротворение и любов.“    Това негово емоционално усещане днес претворяваме в изложба – Душата като цигулка на Страдивариус. Мястото е галерия Арте , а освен приказните картини на Румен, ще имаме удоволствието и да посрещнем като наш гост концертмайстора Красимира Султанова, която ще изпълни на живо произведения на Панчо Владигеров , Петър Христосков, Георги Златев-Черкин  и др .

Самият Румен Малчев оприличaва  работата си с лютиерството. Той споделя, че когато вземе едно платно в ръцете си и то му харесва, има чувството, че държи цигулка. “Понякога тая цигулка може да е съвършена, друг път може да е направена от майстор току-започнал занаята. В моята работа има нещо лютиерско , нещо по-причудливо дори.”

Картините на Румен Малчев са изпълнени с чудновати герои, позабравени типажи, вълшебни сюжети, оригинален рисунък и топли, неповторими багри. Добре дошли в необичайния свят на този самобитен творец, дълбоко свързан с българските корени и традиции.

Румен Малчев е роден в Ямбол през 1970 година. Завършва Средно специално художествено училище за изящни изкуства “Илия Петров” в гр . София. За своя безспорен талант той получава специална стипендия за особено дарование на Съюза на българските художници. Носител е на Награда за млад автор. Негови картини са собственост на частни колекции от България, Германия, САЩ , Франция, Англия, Австрия, Швейцария. Това е осмата му самостоятелна изложба в Галерия Арте .

Красимира Султанова е завършила Музикална академия „Р.Шуман “ –Дюселдорф – Германия при проф. Роза Файн. Носител е на Сертификат от Вагнерови  Музикални Празници – 1998- Байройт. Красимира Султанова е концертмайстор на камерен ансамбъл „Дианополис “ гр . Ямбол и концертмайстор и солист на симфониета   „Del Arte“ – Братислава.  Тя е солист и на различни камерни формации.Има богата звукозаписна дейност за фонда на много  наши и европейски издателства – десет компакт диска. Член  е на Баховото общество в Лайпциг.

Видео БНТ, Юрий Дачев за Румен Малчев

Линк към „Площад Славейков“ – Емил Георгиев за изложбата на Румен Малчев

Видео от откриването на изложбата