Писмо до Светлин – живопис, скулптура 14-30.06.2022

Галерия Арте

представя

изложба живопис и скулптура

от 14 до 30 юни 2022

Видео разговор с проф. Ивайло Мирчев, проф. Десислава Минчева и проф. Станислав Памукчиев.

ПИСМО …

Един по един си отиват Големите…

Минаха четири години, откакто Светлин ни напусна. За някои хора страдаш, когато поемат по оня, неизбежния път… и после някак се успокояваш. Но при други липсата става все по-осезаема с времето. Не, кончината на Светлин не е просто физическо отсъствие. Напротив, все по-силно и болезнено осъзнаваш, че такива ярки личности, с такъв характер и такъв талант няма да се появят скоро. Може би никога. И това е огромна, невъзвратима загуба.

Противоречив и труден, но човек с огромна култура и уважение към тия преди него, оказал неоспоримо влияние върху процесите в изкуството у нас, учител на няколко поколения, Светлин Русев не може да бъде заличен от паметта на хората!

Единадесет автори, близки приятели на художника и споделящи възгледите му, сме се събрали, за да отдадем почит към него. Възможно беше кръгът да се разшири, но ние все пак предпочетохме да остане такъв, какъвто го виждате сега в галерия „Арте“.

Всеки от нас си даваше сметка във времето, а сега – още повече, че е общувал със забележителен човек. Силните хора пораждат силни емоции!

Благодарна съм на „случайността“, че точно той ми е бил учител и то – толкова изискващ и на моменти даже неразбираем. Мога да кажа само, че той успя да създаде школа в изобразителното ни изкуство и позволи развитието на българската, пластическа култура да се впише в световните тенденции. Времето е истинският и безпощаден съдник и ще покаже чие творческо битие е минало напразно и чие – не…

Светлин се отнасяше със самоирония към себе си и с респект към другите. На нас ни се падна нелеката съдба да не изневеряваме на онези важни принципи в изкуството и в отношенията между хората, които той негласно ни завеща. Едно е сигурно – както за него изкуството беше най-важното, така и за нас то остана над всичко. Поне за това може да бъде спокоен!

Когато харесваше нещо истински, той докосваше с ръка, сякаш погалвайки скулптурата или платното. Този жест не съм срещала при друг човек и това ще остане в съзнанието ми завинаги. Често малките неща имат най-голямо значение…

Шестима скулптора и петима живописци – това сме авторите на тази изложба. Заглавието й е взето от един текст на Константин Павлов – „Писмо до Светлин“.

„… Напред!

И пак напред!

Сега остава най-зловещото!

И най-заслуженото наказание!

Величие!

Безвремие!

Самотност!

Пустота!“

Приемете, че в тази зала всеки от нас пише /казва/ дава нещо на своя приятел, който вече не е тук. С надежда, че има значение!

Човек мярка, човек институция, човек, когото ние сме разпъвали безброй пъти на кръста на претенциите и желанията си! На Светлин –  с обич и възхищение – това представлява тази експозиция. Без претенции да е нещо грандиозно и знаково, но все пак е опит за докосване в пространството и времето до един изключителен художник!

Сигурна съм, Светлине, че ако ни гледаш отнякъде ще се подсмихнеш и ще махнеш с ръка, сякаш правим обичайните си детинщини. Ние остаряхме без да се променим особено. Така е с хората…

В изложбата всеки ще види добра скулптура и добра живопис, посмявам да го кажа, макар  с известно притеснение! Има и  много обич!

Ангел Станев, Валентин Старчев, Донка Павлова, Емил Попов, Ивайло Мирчев, Иван Русев, Иван Славов, Кирил Мескин, Милко Божков, Станислав Памукчиев – радвам се, че останахме заедно!

Благодарим ти, Светлине!

юни, 2022                                          Десислава Минчева

Събитието е организирано с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Видео разговор с проф. Ивайло Мирчев, проф. Десислава Минчева и проф. Станислав Памукчиев.

BNT 1, Култура.БГ за изложбата – интервю с проф. Десислава Минчева и проф. Станислав Памукчиев

Разговор на Юлия Петрова/БНР/ с Ст. Памукчиев, Е. Попов, К. Мескин, А. Станев и Д. Минчева

в-к Сега за изложбата

bgnes.bg – интервю с проф. Десислава Минчева

vesti.bg за изложбата