ОТ КОЛЕКЦИИ ЗА КОЛЕКЦИОНЕРИ, рисунки и живопис 22.04.-11.05.2024

ОТ КОЛЕКЦИИ ЗА КОЛЕКЦИОНЕРИ

80-те години на XX век

рисунки и живопис

АНЕТА ДРЪГУШАНУ, АТАНАС ПАЦЕВ, АТАНАС ЯРАНОВ, ДИМИТЪР КАЗАКОВ – НЕРОН, ЕДМОНД ДЕМИРДЖИЯН, ИВАН ГЕОРГИЕВ – РЕМБРАНД, НАЙДЕН ПЕТКОВ, ПАВЛИН КОЦЕВ

от 22.04. до 11.05.2024

Откриване не се предвижда

Частните колекции често крият съкровища за науката и обогатяват общите познания за течения, автори и периоди в изкуството. А колекционерите на съвременно изкуство се явяват важен фактор и двигател за развиването на общата екосистема в изкуството и съвременните артистични процеси. В този смисъл създаването на частни сбирки от произведения не трябва да бъде разглеждано като суетна прищявка на богатите (когато говорим за осъзнати колекционери), а като своеобразен културен феномен, воден от многопластови мотиви и със свои сложни вътрешни механизми, свързани с пазара на изкуство, арт панаирите, аукционите, частните галерии, частните музеи, науката и т.н.

Колекционерската ситуация в България може да бъде определена по-скоро като консервативна и затворена в рамките на страната. Също така трябва да се подчертае, че българският колекционер все още не заема достатъчно адекватно позицията на двигател на съвременни процеси в изкуството, бидейки основно пасивен хранител на културни ценности. Все още той не влиза достатъчно адекватно и в ролята на меценат, на откривател на нови явления и покровител на млади автори, които биха били стимулирани да се развиват. Усеща се нуждата от по-широк колекционерски размах, от по-солидно заявяване на позиции, от откриване на частни музеи за изкуство, от по-добро познаване и дори участие в международните артистични процеси. За щастие, макар и малко, активни и отворени колекционери съществуват. Остава надеждата, че техният пример ще бъде достатъчно ярък и въздействащ, за да може да запали страстта към изкуството у все повече хора и така културата на колекциониране в страната, особено в областта на съвременното изкуство, ще може да се издигне на друго ниво.

Светла Петкова, 2021. Колекциониране на изкуство в България.

 

Рубриката на Галерия Арте „ОТ КОЛЕКЦИИ ЗА КОЛЕКЦИОНЕРИ“ датира от 2018 година. Галерията вече традиционно предлага платформа за активизиране процесите на съвременното колекциониране – поне веднъж годишно фокусираме вниманието на публиката върху знакови художници от минали периоди.

Настоящата изложба включва повече от 20 произведения предимно от 80-те години на ХХ век – период динамичен и ярък, разделителна линия между тоталитаризъм и демокрация. Живописта достига пределна свобода в изразните средства и стиловите си характеристики. Авторите в изложбата от една страна са сред ярките представители на доминиращите тенденции през 80-те, а от друга са разпознаваеми с ясно аргументираната си автономност. Всички те са представяни нееднократно в програмата на Арте с изключение на Павлин Коцев – ново име за рубриката.

Изложбата ще продължи до 11 май включително, без празничните дни на май.