НИКОЛА ЕНЕВ, ЛИЧНО – живопис 5-19.03.2024

НИКОЛА ЕНЕВ

ЛИЧНО

живопис

5-19.03.2024

Никола Енев за пръв път представя изложба в Арте, като живописните му платна са създадени специално за пространството на галерията. В пейзажите си авторът търси абстрактната недоизказаност на природния мотив, в пестеливите композиционни решения се стреми към определена емоционална знаковост. Чрез тоналния регистър на ненаподобителни цветови послания Никола Енев съпрeживява удивителния смисъл на нашия видим свят, опитвайки се да открои там категорични духовни императиви.

Колко далече е доброто от нас? И дали ние все още съхраняваме сетива за него в хаоса на ежедневието ни, за да го познаем, когато то се появи!

Никола Енев е роден през 1960 г. в София. През 1985 г. завършва Национална художествена академия, а от 1987 до 1990 г. е аспирант в Национална художествена академия в катедра „История и теория на изкуството“. Член на Съюза на българските художници.

От 1991 до 1995 г. живее и работи в Ню Йорк и Валенсия.

През 1995 г. създава собствено ателие за художествено стъкло в София. Никола Енев участва със свои композиции в реализацията на многобройни частни и публични архитектурни обекти в България и чужбина, като работи предимно в областта на художественото лято стъкло и витража, класическата мозайка и металопластиката.

От 2006 г. до момента изработва ежегодните награди на Българския форум на бизнес лидерите.

Участва със свои стъклени и метални пластики, пана и композиции, както и със съвместни проекти с Катя Петкова, в редица общи изложби в Съюза на българските художници, галерия „Шипка 6“, както и в галериите „София прес“, „Артамонцев“, „Сердика“, Eudokia Art Glass и много други. Има реализирани самостоятелни изложби във Валенсия и Малта.

Откриване изложбата на Никола Енев от обичаната ни писателка Теодора Димова

Теодора Димова за Никола Енев и изложбата му. Портал Култура.

въпреки.com за изложбата

СБХ за изложбата

БНР за изложбата

vesti.bg за изложбата

impressio.dir.bg за изложбата