Надежда Кутева – живопис, рисунки, акварели – 26.06.-14.07.2018

НАДЕЖДА КУТЕВА

изложба

живопис, рисунки, акварели

от 26 юни до 14 юли 2018

Галерия Арте представя за пръв път в програмата си творчеството на един от нашите най-самобитни художници – Надежда Кутева. Изложба чакана с нетърпение и любопитство както от нас галеристите, така и от колекционери и ценители. Живописните картини са в два цикъла – Море и Фолклор /фигури, ритуали, обичаи…/, рисунките са към цикъл Море, а акварелите са Вила Армира, ритуали, тракийки, Свещари…, както и акварелни рисунки специално подготвени са събитието „ портрети на моите родители“, тъй като Надежда Кутева посвещава своята изложба на 115 години от рождението на своя баща Филип Кутев и 100 години от рождението на своята майка Мария.

Надежда Кутева е наследничка на Филип Кутев – не само по кръв, но и по дух. За нея българското и фолклора са най-вечното нещо на тази земя. Успява да събере в живописта си и последната шевица, да погледне в душата на легендите и преданията, да пренесе полъха от слънцето и тревата по нашите ширини.
Има над 200 участия и над 30 самостоятелни изложби в страната и чужбина (Япония, Македония, Холандия, Германия).
Носителка е на десетки награди, сред които са Награда за живопис – „Родопа” гр. Смолян (1983), Награда за живопис – „Златю Бояджиев” (1985), „Владимир Димитров – Майстора” (1989)
През 1986 г. участва в юбилейна изложба „40 години ЮНЕСКО” – Париж, Франция, а през 2004 г. печели Награда за живопис в І-во балканско квадринале „Митовете и легендите на моя народ”, гр. Стара Загора

Надежда Кутева завършва Стенопис /декоративно-монументална живопис/ в през 1972 в Националната художествена академия. Специализира в Corcoran School of Art, Вашингтон, САЩ.  Автор  е на статии и рецензии за изкуство, съавтор и водещ на два филма на БНТ за българския национален костюм, преподавател по живопис в НАТФИЗ “ Кръстю Сарафов „.