Милко Божков, живопис 2-17.12.2021

Милко Божков

Разходка с Бимбо

живопис

2-17.12.2021

Вернисаж на 2 декември 2021 от 17,00 до 19,00 часа

“Един колега и приятел на Милко Божков още в началото на неговия път в изкуството ми беше казал: „Ние всички, негови съкурсници, ще се развиваме, докато го има Милко и неговото предизвикателно виртуозно изкуство“. Именно тази особена изисканост, емоционална приглушеност, особен род естетизъм отличават творбите на художника. /Ружа Маринска, 1991/

За повече от 15 години съвместната ни работа с Милко отдавна се превърна в урок по професионализъм за нас, за колегите, за почитателите и последователите. Представянето на изложбите му е синтезирано и цялостно, живописта е чиста и звънка, усещането е за лекота и поезия. Да, поезия и не е случайно, че за финал на годината Милко е подготвил две съпътстващи изложби: „Салонът на природата“ по стихове на Борис Христов в СГХГ и „Разходка с Бимбо“ в Галерия Арте. Внимателният зрител лесно ще открие връзката между двете събития. Голямата изложба в Софийска галерия е резултат от близо 3 годишен проект на двамата големи творци Борис Христов и Милко Божков в тандем създали – текстово и визуално „хайку на камъка“, а камерната изложба в Арте е посветена на  „каменните дувари“ от селото на художника. Дори един камък от тези на Борис Христов е „прелетял“ и се е настанил в небесата на картината от плаката в Арте. Милко знае как да ни заинтригува, да ни накара да усетим малките частици от цялото, да видим дневното като изящно. Този път кучето Бимбо ни води през пейзажите, покрай дуварите от картина в картина: зиме, лете, денем и нощем. Красиво преживяване, нежно емоционално, човешко, но и майсторско!

Може много суперлативи да се изпишат за Милко Божков и пак няма да е достатъчно, ако не сте преминали през трепетите в изложбите на живо.

Гергана Борисова, ноември 2021

БНТ2 за изложбата на Милко Божков в Галерия Арте и СГХГ – видео

въпреки.com за изложбата

vesti.bg за изложбата в Арте

в-к сега за изложбите на Милко Божков

impressio.dir.bg за изложбата