Людмил Лазаров, живопис 27.06. – 12.07.2019

Людмил Лазаров

      живопис

от 27 юни  до 12 юли 2019

Галерия „Арте” представя за трети път самостоятелна изложба на Людмил Лазаров /2006, 2012 и настоящата 2019/. Най-новите 10 картини са от серия произведения, върху които художникът работи през последните няколко години.

„Картините на Людмил Лазаров притежават самопонятността на нещата и смислите, които не трябва да обясняват, защо са там. Те просто са там. Те запълват окръжаващия ни свят подобно на други неща и същества. Не трябва да питаме откъде и как, не трябва да търсим някакво предназначение или право на съществуване; ние просто констатираме тяхното присъствие и това е.

За разлика от предметния мотив на една картина, който се намира в някакво повече или по-малко комплексно, повече или по-малко осмислено отношение към реалния контекст, конкретната живопис на Людмил Лазаров е очевидна. Тя излъчва толкова необорима правдоподобност, че дори не ни и хрумва да я поставяме под въпрос. Въпреки изключително пастьозното нанасяне на боята, което превръща основата на картината в триизмерен обект, би могло да се говори дори за прозрачност. И по-точно не във физически, а в онтологичен смисъл: прозрачността на един обект, който показва всичко от себе си и е напълно уловим.”                              

д-р Емануел Мир

 


Людмил Лазаров завършва НХА /1985/, специалност живопис в класа на проф. Иван Кирков. След промените през 1989 заминава за Париж, където живее и твори до 2002г. Там работи с галериста Бернард Фили, който излага български и руски художници в галерията си близо до Монмартър.

Филм на Валентин Вълчев за художника Людмил Лазаров. Галерия Арте – 27.06.2019

Видео – „СРЕДНОЩНА КРИТИКА“, Людмил Лазаров