Кирил Мескин, скулптура 15-28.11.2023

Кирил Мескин

скулптура

15-28.11.2023

Видео – откриване на изложбата

Кирил Мескин ни повежда към своите преживявания, организирани в цикли: „Сътворение“, „Деструктура“, „Спомен“ и „Пътя на Светлината“. Това са вариациите му в камък – неговият камък, открит за още от най-ранните му скулптори. Това е природен къс, в който Кирил вгражда своята скулптура, следвайки го. Камък прорязан от жили и дамари, който може да се полира, за да се постигне пълна изразителност на материала. От първичната му недокосната експресивност до изящна цветност в топла гама – подход използван от Кирил в цялото му творчество. Природните особености на камъка се превръщат в пространствена организация на формата след умелата селекция на автора. Така се стига до патента му – форми, които сякаш са опаковани от енергичните линии на прорязвания напомнящи природните каменни структури. Понякога Кирил се стреми да изрази състояния на космичната енергия – цикъла „Пътя на Светлината“. Спомням си работата му в същата посока направена за парка на Юго Вутен в Белгия.

Женските глави от цикъла „Спомен“, в които Кирил идеализира в изящност по характерния за него вкус, понякога „изригват“ като скулптурата от древните периоди. Новият момент в изложбата – активното агресивно оцветяване на камъка с чисти цветове привнася острота, която ни изненадва и отваря непознати за скулптурата му до сега преживявания. Копнеж, стремеж към жизнерадост може би, обогатяване на собствената изразителност.

Динамичен, любопитен, неуморен Кирил Мескин стои категорично собствен в пъстротата на нашата скулптура днес.

Многогодишно! Честита изложба!

Проф. Емил Попов, ноември 2023

За цветовете в творчеството на Кирил Мескин

Творчеството на Кирил Мескин е хармоничното реализиране на единството между  Дух и материя, високи духовни послания и преживявания,  сътворение и споделянето му със света.

В последните му скулптури активно участват цветовете като ярки и отчетливи провокации. Те присъстват в пластичното изграждане на формата по нов начин и засилват  индивидуалното възприятие на една различна, динамична цялост. Понякога деликатни – почти акварелни, понякога активни – наситени и плътни, понякога живописно структурирани спрямо моделирането на формата… те ни повеждат към непознато усещане, породено от неочакваната комбинация между камък и цвят.

Цветовете събуждат приглушени сетивности, натрупвани хилядолетия. Кодирани на дълбоко архетипно и интуитивно ниво, те присъстват у всеки от нас неосъзнато. А това изцяло резонира с вечността, която неизменно присъства в творчеството на Мескин. Като търсач на съкровища, той провижда в мрамора, кремъка, гранита, оникса, лабрадорита и извайва форми, съхранили в себе си тайните на времето като ехо от дълбоката безмълвна мъдрост на безвремието.

Ваятелството с камък е Божествено дело, в което малцина оцеляват и отстояват. Само високият дух има силата да превъзмогва живота, особено когато има безусловната подкрепа на най-близкия човек.

Ще си позволя да поздравя тандема Кирил Мескин и Мария Мескин за целия им достоен, чист, духовен творчески и житейски път, в който заедно доказват, че светлината, която очертава посоките и сбъдва живота е в човека.

Пожелавам добра съдба на изложбата и всички, които я споделят!

Милкана Мескин, ноември 2023

В света ни, наречен цивилизован, може би най-трудното за човека е да върви по пътя си искрено и безкомпромисно, осъществявайки себе си.  За Кирил Мéскин  творчеството е жизнена необходимост. Той създава, защото не може да не го прави. Без излишен шум.

Творческият процес започва още с търсенето, намирането и избирането на камъните. Неговите. Не само на този, който все по-често наричат Кирчов камък, а и на другите, които открива сам. То е като свещенодействие – вслушване, оглеждане, почукване, погалване…  След това идва общуването, извайването.

Сякаш привличането и противопоставянето, любовта и отблъскването между дух и материя изчистват ненужните подробности, премахват бъбривото, нетрайното, за да остане облагороденият къс, който съхранява духа. Като че ли времето е преминало през него, за да го обогати, а не да го похаби. Скулптурите от цикъла „Деструкция“ напомнят останки от антични статуи, от които са се запазили най-съществените елементи. Те продължават да стоят заедно, крепени от надматериална сила, от онзи вид любов, който държи нещата цели.

Обобщените форми се съчетават с фин рисунък. Портретите от цикъла „Спомен“ на пръв поглед изглеждат като замечтани момичета. Външно обгърнати в тишина, те носят във вглъбените, вгледани навътре в себе си погледи спокойна мъдрост и богат разказ. При скулптурите от цикъла „Сътворение“ формата, която се опитва да експлодира, е организирана и удържана от категорични, сякаш силови линии. Обобщено  до конкретно, суров до съвършено полиран материал. Тези основни похвати за организиране на формата организират и околното пространство – сякаш всмукват от него, за да се впишат и да се влеят едно в друго. Използването на цвят е ново и изненадващо изразно. Ярък и категоричен или акварелно вплетен в структурата на камъка, цветът  включва нови сетива за провокиране и за възприемане.

От взрива на „Сътворението“ по спиралата на израстването, по „Пътя на светлината“, белязан от цветовете, които тя носи в себе си, скулптурите на Кирил Мéскин създават хармоничен свят, освободен от бруталност и насилие, изпълнен с красота и устрем, понесъл паметта на времената. Всяка творба е изживяване, което помни и води.

Мария Кирилова Мéскин

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Видео – откриване на изложбата

БНР за изложбата

segabg.com за изложбата

БТА за изложбата