Бисера Прахова, живопис 21.10.-05.11.2021

БИСЕРА ПРАХОВА

живопис

21.10.-05.11.2021

Откриване не се предвижда. Вернисаж на 21.10.2021 от 17,00 до 19,00 ч.

За качествата и за дарованията на даден художник освен всичко друго, бихме могли да съдим и по това как и доколко е в състояние да ни изненадва всеки път без при това кардинално да променя своите възгледи и да изневерява, по една или друга причина, на своето пластическо кредо.

Струва ми се, че примерът с настоящата изложба на Бисера Прахова недвусмислено потвърждава тази максима.

Експозицията представя последните й творби. Това са пейзажи с маслени бои, пронизани от лирическо светоусещане. В своето мълчаливо „събеседване“ със зрителя авторката е искрена, непринудена, преодоляла условности, конвенции и постановъчни решения. Мотивите, които подбира, са напълно естествени, делнични, „тихи“. Те са изпълнени с тънко поетично чувство, за което не са били необходими специални стимули от гледна точка на обичайните живописни ефекти.

Бисера Прахова съумява да открие смълчаната прелест на крайбрежните мотиви и да я изрази с една своеобразна съзерцателна „пантеистична“ живописна нагласа. Формите и пространствените планове, чезнещи в някаква омара, са третирани без ясни контури и без отчетливи светлосенки. Те са сякаш обвити във фина, прозрачна пелена, интерпретирани в леко сфумато, което обгръща средата и природните субстанции. Естественият пластически изказ на подобни усещания са монохромните тоналности.

Очарован от тези образи, зрителят начева своеобразен диалог с претворената от художничката природа, който в крайна сметка го отвежда към глъбините на неговата собствената индивидуалност.

проф. Чавдар Попов, октомври 2021

Бисера Прахова е родена на 8 май 1937 г. в София. Завършва живопис в Художествената академия в София през 1962 г.

Участва в общите изложби в България, както и в представителни изложби на българско изобразително изкуство в чужбина – Австрия, Германия, Мексико, Полша, Хавана, Япония и др.

Членува в СБХ и е член-кореспондент на Кюнстлерхаус – Виена.

Нейни картини са притежание на Националната художествена галерия, на Градската галерия на София, на регионални галерии в България, както и на частни сбирки в страната и чужбина.

Носител е на орден „Кирил и Методий“ първа степен, награди за живопис : „Владимир Димитров Майстора“, „Данаил Дечев“, Станислав Доспевски“, „Данаил Дечев“ и международна награда „Петер Лудвиг“ и др.

БНТ, Култура.БГ за изложбата на Бисера Прахова и памет за Михалис Гарудис 

24 часа за изложбата

stolica.bg за изложбата

БТА за изложбата

impressio.dir.bg за изложбата