Атанас Шаренков, РАВНОДЕНСТВИЯ, живопис 5-17.11.2020

Атанас Шаренков

/1943 – 1992/

РАВНОДЕНСТВИЯ

живопис

05-17.11.2020

Откриване не се предвижда, вернисаж на 5 ноември, четвъртък, от 17.00 до 19.00 часа, при спазване на всички противоепидемични мерки.

Великолепен живописец, прекрасен реставратор, отличен преподавател и изкуствовед, завършен колекционер – това е само част биографичния портрет на твореца Шаренков.

Роден 1943г. в Асеновград, но 1950г. семейството му се премества в Хасково.  Завършва живопис в ХА”И. Е. Репин”, Петербург през 1969г. Едновременно изучава и консервация на кавалетната  и стенна живопис в Ермитажа. Той е първият българин получил диплом за реставрация в Русия. От 1969 до 1973г. работи като реставратор в централния църковен историко-археологически музей при Българската патриаршия, посещава четири пъти Света гора – Атон и реставрира икони от манастира „Зограф”. През периода 1980-91г. Шаренков изнася лекции по технология техника на старобългарската икона и миниатюра в Герас, Австрия. 1992г. загива при автомобилна катастрофа в Унгария.

Атанас Шаренков е автор на единствената в света пълна класификация на писмените източници по технология и техника на живописта за период от над две хиляди години. Тези писмени източници той превежда, събира и тълкува в книга от четири тома – „Старинни трактати по технология и техника на живописта” – безценен труд за изкуствоведи, колекционери, реставратори и студенти.

Преди всичко Атанас Шаренков е художник. „Неговите творби се разпознават мигновено” – пише проф. Елка Бакалова. Картините му впечатляват с деликатни багри, непривични гледни точки на композицията и със специфична живописна техника.

От 2009 г. Градската художествена галерия в Хасково заслужено е преименувана в галерия „Атанас Шаренков”.

Видео: БНТ за изложбата

БНР, проф. Иван Маразов за Атанас Шаренков

Видео: картините на Атанас Шаренков от изложбата

vesti.bg за изложбата

impressio.dir.bg за изложбата

В-к Монитор за изложбата

В-к 24 часа за изложбата