Анжело Красини, накити – 06.03.2019

АНЖЕЛО КРАСИНИ

ЕРОТИЧНО ОТ РАЯ

накити

6-18.03.2019

Броени дни преди 8-ми март, галерия Арте поздравява всички дами и почитатели на ювелирното изкуство с великолепната експозиция на най-добрия български художник и бижутер – Анжело Красини. Ще видите най-новите му постижения в съвременната авторска бижутерия, наситени с много топлина и изящество, с виртуозна изработка и поетична чувственост. Неговите творби са специален реверанс към еротиката, жената и природата.

„Еротично от Рая!

Еротично от Рая?

Читателю, не търси смисъла на еротичното дори във философския речник нa Оксфорт. Този термин отсъства. И все пак, от Платон до Фройд, от Омир до Бодлер светът се опитва да го определя. Струва ми се, че то е сред нас; образи, аромати, докосвания го събуждат. Днес сме на път да го изгубим. И заради това от години мечтая да споделя видяното. Нима не сме заченати чрез еротиката? Нима в единението ни с всичко живо то, еротичното, не присъства като малки разпръснати райски мигове? Ще се опитам не да го докажа или изуча, а само да го посоча.

Ужасно скучен би бил света, ако не виждаме еротичното. Погледнете извивката на прасците на дамата до вас, падащата над шията коса, плодника на орхидеята. Вгледайте се и открийте красивото, еротичното, те са странно преплетени във всичко, от Бога дадено: „Плодете се и множете се“ – такава е заръката, така сме обезсмъртени и красиви. Чрез вашата реакция ще разбера дали съм на прав път.

P.S. Уважаеми,

Простете ми, ако това ви досажда, но започвам с Битие, глава 2:

„И насади Господ Бог рай в Едем.

Взе човека и го посели в едемската градина.“

Всички знаем историята, на нея дължим тленността, но и непрестанно зараждащия се живот.

Защо споделям направените от мен накити с еротичен привкус – ами защото през ХХІ-ви век, улисани в ежедневието, забравяме за еротичното, а то е най-прекрасното нещо, вярвайте ми.

Защо от рая – ами от тази градина не само хората, но и цветята са се разселили по земята. И в тази градина е поставено началото на еротичното! И красотата от там е невинна и истинска!

Защо сега – защото чак сега осъзнах еротиката напълно, а и темата е много сериозна, за да не се пошегувам с нея.“

Анжело Красини, февруари 2019

Видео – БНТ, Култура.БГ за изложбата на Анжело Красини

Видео – Рецепта за култура, БНТ2 и Анжело Красини

„Хоризонт“, БНР гост Анжело Красини

БНР, Артефир за изложбата на Анжело Красини